SAPS QUINA ÉS LA TERÀPIA MÉS EMPRADA A CAPSI?

SAPS QUINA ÉS LA TERÀPIA MÉS EMPRADA A CAPSI?

Un dels principals enfocaments i orientació de les psicòlogues de CAPSI es basa en la Teràpia Cognitiu – Conductual (TCC). Per això, avui et volem explicar en què consisteix i quins beneficis pots obtenir de fer un treball terapèutic.

La Teràpia Cognitiu-Conductual (TCC) és un tipus de teràpia psicològica que se centra en com els teus pensaments, emocions i comportaments estan connectats. En poques paraules, el que penses influeix en com et sents, i això, al seu torn, afecta el que fas.

Aquesta teràpia es va desenvolupar per Aaron T. Beck a la dècada de 1960. Parteix de la idea que moltes dificultats emocionals i comportamentals provenen de patrons de pensament disfuncionals o distorsionats. L’objectiu principal de la TCC és ajudar les persones a identificar, qüestionar i modificar aquests pensaments per millorar el seu benestar emocional i el seu funcionament diari.

COM FUNCIONA LA TERÀPIA COGNITIU-CONDUCTUAL?

A les sessions de TCC, treballes amb el teu terapeuta per entendre millor com els teus pensaments influeixen en el que sents i fas. A través de diversos exercicis i tasques, aprens a desafiar i canviar aquests patrons de pensament que no t’estan ajudant.

La TCC és una de les teràpies més estudiades i efectives, i ofereix diversos beneficis:

  • Aprens eines pràctiques: T’emportes tècniques que podràs utilitzar en el teu dia a dia.
  • Resultats en poc temps: La TCC sol durar entre 10 i 20 sessions. Tot i que, òbviament, això depèn de la persona i el problema específic.
  • Et centres en el present: T’enfoques en els problemes actuals i en com solucionar-los.

QUÈ ES TREBALLA A LA TCC?

  1. Pensaments automàtics negatius: Aprendràs a identificar aquests pensaments que apareixen gairebé sense adonar-te’n i que poden empitjorar el teu estat d’ànim.
    • Si et mires al mirall i penses “em veig horrible”, la TCC t’ajudarà a desafiar aquest pensament i a veure que potser és una percepció distorsionada.
  2. Canvi de creences: Moltes vegades, darrere d’aquests pensaments automàtics hi ha creences més profundes, com “si no soc perfecte, ningú m’estimarà” o “sempre he de ser fort”. A la TCC, treballes per qüestionar aquestes creences i adoptar-ne d’altres més flexibles.
    • En lloc de pensar “si no soc perfecte, ningú m’acceptarà”, pots substituir-ho per “tots cometem errors, això no defineix el meu valor com a persona”.
  3. Modificació de conductes: També treballaràs per canviar comportaments que reforcen el problema.
    • Si sempre evites parlar en reunions de feina per por d’equivocar-te, la TCC et pot ajudar a afrontar aquesta ansietat, de forma progressiva, exposant-te a situacions que tinguin un grau menys elevat d’ansietat, per exemple, començant per parlar en petits grups fins que et sentis més còmode.

EN QUINS CASOS ÉS ÚTIL UTILIZAR-LA?

Diversos estudis han demostrat que la TCC és molt efectiva per a molts trastorns psicològics:

  • Depressió: La TCC ha demostrat ser tan efectiva com els antidepressius en molts casos, ajudant les persones a sortir de cicles de pensaments negatius que perpetuen la seva depressió. Una persona que pateix depressió i que constantment pensa “la meva vida no té sentit” pot aprendre a la TCC a desafiar aquests pensaments i a buscar petites accions que li donin propòsit i satisfacció.
  • Trastorns d’ansietat,pànic i fòbies: Si tens ansietat, sigui generalitzada o en situacions específiques, si vius amb preocupacions constants o sents por intensa sense raó aparent, la TCC t’ofereix eines per gestionar aquests moments d’estrès. Algú amb fòbia a volar podria aprendre tècniques per calmar-se durant el vol, exposar-se gradualment a la situació i reduir l’ansietat amb el temps.
  • Trastorn d’estrès posttraumàtic (TEPT): En persones que han viscut experiències traumàtiques, com un accident o un acte de violència, la TCC pot ajudar a reduir els records intrusius. Per exemple, una persona amb TEPT pot aprendre a identificar els pensaments i les situacions que desencadenen els símptomes, i a desenvolupar estratègies per afrontar-los de manera més controlada.
  • Trastorns del son: Si tens insomni per pensaments negatius que no et deixen descansar, la TCC pot ajudar-te a modificar aquests pensaments. Per exemple, si cada nit et preocupes excessivament l’endemà, podries aprendre tècniques de relaxació i reestructuració cognitiva per millorar la qualitat del teu son.
  • Trastorn obsessiu-compulsiu (TOC): En casos de TOC, una persona pot sentir la necessitat de rentar-se les mans repetidament per evitar malalties. Amb la TCC, pots aprendre a desafiar la creença irracional que està darrere de la compulsió i reduir la freqüència d’aquests comportaments.
  • Trastorns pel consum de drogues: La TCC pot ajudar una persona amb addicció a identificar els desencadenants que la porten a consumir drogues o alcohol. Per exemple, si acostumes a beure en moments d’estrès, podries aprendre a reconèixer aquest patró i desenvolupar noves maneres més saludables de gestionar l’estrès.
  • Trastorns de la conducta alimentària: Si tens dificultats amb l’alimentació, com anorèxia o bulímia, la TCC pot ajudar-te a canviar les creences distorsionades sobre el cos i el control, així com a modificar els comportaments problemàtics.
  • Estrès i esgotament: Si sents que l’estrès t’està sobrepassant, aquesta teràpia t’ofereix estratègies per gestionar-lo millor. Si et sents aclaparat per les demandes de la feina i la vida personal, podries aprendre a organitzar els teus pensaments i gestionar millor el teu temps i energia.
  • Problemes d’autoestima: Si tendeixes a ser molt dur amb tu mateix o tens una imatge negativa de tu, la TCC t’ajudarà a canviar aquestes creences. Algú que constantment es critica per no ser “prou bo” pot aprendre a reconèixer els seus èxits i a ser més amable amb si mateix.

La Teràpia Cognitiu-Conductual és una opció ideal si busques un tractament efectiu, pràctic i basat en l’evidència. T’ajudarà a canviar patrons de pensament i comportament que et limiten, i a desenvolupar noves habilitats per afrontar els desafiaments del dia a dia.

Amb la TCC, pots prendre el control del teu benestar emocional i començar a sentir-te millor en menys temps del que imagines!

FONTS CONSULTADES

MAYO CLÍNIC (2021). Terápia cognitivo conductual. Recuperat de: https://www.mayoclinic.org/es/tests-procedures/cognitive-behavioral-therapy/about/pac-20384610

Et deixem a continuació alguns estudis que demostren la eficàcia de aquesta teràpia en diferents problemes / trastorns:

Argilés Amorós, M., Méndez Carrillo, F. X., Rosa Alcázar, A. I., & Inglés Saura, C. J. (2003). LA TERAPIA COGNITIVO-CONDUCTUAL EN PROBLEMAS DE ANSIEDAD GENERALIZADA Y ANSIEDAD POR SEPARACIÓN: UN ANÁLISIS DE SU EFICACIA. Anales de Psicología / Annals of Psychology19(2), 193–204. Recuperat de: https://revistas.um.es/analesps/article/view/27661

Glauco Valdivieso-Jiménez (2021). EFICACIA DE LA TERAPIA COGNITIVA CONDUCTUAL PARA EL TRASTORNO BIPOLAR: UNA REVISIÓN SISTEMÁTICA. Recuperat de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034745021001025

Granda Gonzaga, M. F. ., & Hernández Rodríguez, Y. de la C. (2021). EFICACIA DE LA TERAPIA COGNITIVO CONDUCTUAL EN LA SALUD MENTAL DE MUJERES VÍCTIMAS DE VIOLENCIA SEXUAL. Pro Sciences: Revista De Producción, Ciencias E Investigación5(41), 91–102. Recuperat de: https://journalprosciences.com/index.php/ps/article/view/413

Lorenzo-Díaz JC, Díaz-Alfonzo H, Carrete-Friol ZD, et al. (2021). EFECTIVIDAD DE LA TERAPIA COGNITIVO CONDUCTUAL EN EL EPISODIO DEPRESIVO. Rev Ciencias Médicas. 25(6):1-9. Recuperat de: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=112685 PRIETO, M (2016). EFICACIA DE UN TERAPIA COGNITIVO CONDUCTURAL(TCC) Y DE LA TCC-FOCALIZADA EN EL TRAUMA EN INFANCIA MALTRATADA. Recuperat de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/dctes?codigo=137527

@capsiandorra
@capsiandorra
@capsiandorra