05 jul. PER QUÈ ESTIC TRIST? SI ÉS ESTIU!
T’ha passat alguna vegada o t’està passant que arriba l’estiu i et sents trist? Comences a preguntar-te per què. En general, l’estiu s’associa amb emocions com l’alegria. Tanmateix tu et sents trist, sense que hi hagi, en principi, un motiu aparent. A més, potser també et passa que et trobes encara pitjor al preguntar-te per què et sents així si estàs de vacances i el que “hauries” d’estar és contenta o content, al capdavall, “fa tant de temps que esperes aquest moment…”.
Per què es produeix aquesta tristesa?
L’explicació s’ha de buscar en cada cas particular. Tot i així, hi ha alguns punts en comú que poden explicar per què algunes persones se senten així durant l’estiu:
1. Trencament de la rutina
Amb l’arribada de l’estiu, arriben les vacances, especialment pels estudiants. Durant l’any, solem tenir una rutina molt ben establerta: treballem, estudiem, fem activitats esportives, de música, d’oci… Els nostres amics i amigues es troben a prop de nosaltres i realitzem diferents plans amb ells i elles. Tanmateix, amb l’arribada de les vacances, aquesta rutina se sol trencar. Els dies són llargs i si no establim bé què fer, podem tendir a passar el temps a casa sense realitzar moltes activitats. A més, és probable que els nostres amics i amigues es trobin de viatge, fet que encara redueix més els plans.
2. Interpretacions i pensaments irracionals
Alguns pensaments irracionals poden incrementar el malestar. Pensaments del tipus “estic completament sol”, “no tinc cap pla”…
3. Comparacions amb els altres
Les comparacions amb la resta, sobretot a través de les xarxes socials, on la vida que s’exposa és “perfecta”, mostrant constantment imatges d’altres persones que gaudeixen de les seves vacances, pot generar sentiments d’enveja i tristesa, fent que encara et sentis pitjor.
4. Expectatives poc realistes
Els “hauria” autoimposats i els imposats per la societat poden fer que s’incrementi el teu malestar al recriminar-te quan et sents trist estant de vacances. La societat sovint defineix les vacances com a moments perfectes de felicitat i relaxació, però aquesta imatge idealitzada no sempre es correspon amb la realitat. Per aquells que no poden gaudir d’unes vacances, aquesta discrepància pot resultar en malestar i ansietat.
5. Solitud
La solitud pot augmentar considerablement durant les vacances, sobretot si una persona no té una xarxa de suport propera. Veure altres persones gaudir en companyia pot intensificar els sentiments de solitud i aïllament.
6. Fatiga i estrès
La fatiga acumulada i l’estrès laboral constant poden conduir a un desgast emocional significatiu. La manca de descans adequat i l’absència de temps per recarregar piles poden afectar a la salut mental i física, augmentant els sentiments de tristesa i angoixa.
7. No entendre la tristesa
El fet de no entendre aquesta tristesa pot provocar molt malestar i angoixa, ja que la persona pot rumiar constantment sobre els motius de trobar-se així. És fonamental acceptar que la tristesa és una emoció més i que en certs moments l’experimentaràs.
Pautes per gestionar aquesta situació:
- Acceptació: És important acceptar que és normal sentir-se trist en determinats moments, inclòs durant les vacances. La tristesa és una emoció més que forma part de l’experiència humana. No lluitis contra ella; en comptes d’això, permet-te sentir-la sense culpabilitat.
- Ajusta les teves expectatives sobre les vacances. Les imatges idealitzades de felicitat i constant que es veuen a les xarxes socials no reflecteixen la realitat de tothom.
- Desconnexió de les xarxes socials: Reduir el temps dedicat a les xarxes socials durant les vacances pot evitar la comparació constant amb els altres i disminuir la sensació de malestar.
- Petits moments d’oci: Encara que estiguis treballant, intenta trobar moments per gaudir d’activitats que t’agraden, ja sigui un passeig al vespre, un bon llibre, una pel·lícula que t’apassioni, meditació, pràctica de ioga, etc.
- Planificació de temps lliure: Planifica activitats o escapades pels teus dies lliures, encara que siguin petites. Tenir algun pla a la vista, pot millorar el teu estat d’ànim.
- Suport social: Parla amb amics o familiars sobre com et sents. Compartir els teus sentiments pot alleujar una part de la càrrega emocional i fer-te sentir menys aïllat.
- Autocura: Cuida de la teva salut física i mental. Menja bé, dorm suficient i practica exercici regularment. L’autocura pot tenir un impacte positiu significatiu en el teu benestar general.
- Estableix objectius realistes: Fixar-te objectius realistes i assolibles pot ajudar-te a mantenir-te motivat i reduir la sensació de frustració. Això també et pot proporcionar un sentit de realització, fins i tot mentre treballes.
És important que recordis que sentir-se trist durant l’estiu pot ser totalment normal. La pressió social i les comparacions amb altres poden exacerbar aquest sentiment, especialment quan les circumstàncies personals no coincideixen amb les imatges idealitzades de vacances perfectes. Però amb l’acceptació d’aquestes emocions, l’ajust de les expectatives, i la implementació d’estratègies d’autocura i suport social, és possible afrontar aquests sentiments i trobar petites maneres de gaudir, fins i tot durant els períodes més atapeïts.
FONTS CONSULTADES:
Callejo, A. (2018). Depresión en verano: cuando hay presión por pasarlo bien. Article
extret del lloc web següent: https://cuidateplus.marca.com/bienestar/2018/08/27/depresion-verano-hay-presion-pasarlo-166913.html
Ítaco Psicólogos. (2023). ¿Porqué estoy triste si es verano?. Article
extret del lloc web següent : https://www.itacopsicologos.es/triste-en-verano/