14 des. MEMÒRIA PROSPECTIVA
Quants cops t’ha passat d’anar a la cuina a buscar alguna cosa i en arribar allà… quedar-te parat pensant… I ara què vinc a buscar?? O estar intentant recordar que havies de fer una trucada a algú i no recordes a qui; o bé no recordar què havies de comprar quan t’ho has dit just abans de sortir de casa; o recordar el dia que tens hora a algun metge. Són exemples de situacions en la que s’empra la memòria prospectiva i no necessàriament impliquen que tinguem problemes de memòria ni inicis de cap tipus de demència.
Abans d’endinsar-nos en la memòria prospectiva voldríem fer una pinzellada general del què és la memòria.
QUÈ ÉS LA MEMÒRIA?
La memòria és la capacitat cognitiva essencial per codificar, emmagatzemar i recuperar la informació que rebem dia a dia amb la finalitat de poder interpretar-la i realitzar les conductes adequades en cada moment. És important perquè ens ajuda a retenir informació i poder recuperar el passat, però també per planificar el futur!
Cal dir que la recuperació de la informació es pot produir tant de forma voluntària com involuntària, com podria ser el fet de recordar un temari a estudiar, fet que seria voluntari, com recordar que aquest matí has vist passar un cotxe que t’ha cridat l’atenció, que en aquest cas seria involuntari.
Hi ha informació que perdem ràpidament de la nostra memòria i altres informacions que podem retenir en el nostre record tota la vida.
Existeixen molts tipus diferents de memòria que són classificables en funció de diferents criteris: per la seva durada, pel contingut o el nivell de consciència. En ser un tema tan ampli, en l’article d’aquesta setmana volem fer èmfasi a la memòria prospectiva, deixant altres tipus de memòria per articles de més endavant. Veiem-ho!
QUÈ ÉS LA MEMÒRIA PROSPECTIVA?
La memòria prospectiva, que forma part de la memòria declarativa episòdica, és l’habilitat del nostre sistema mnèsic amb la que podem executar accions en el futur prèviament planificades. Com per exemple, saber quan tenim la pròxima visita al metge, o recordar un ingredient que hem de comprar però que no pots fer-ho en aquell precís moment. És la capacitat per processar accions que hem de realitzar en un futur planificades en un moment passat.
Per entendre el concepte creiem important diferenciar la memòria prospectiva de la retrospectiva. La memòria retrospectiva és la que fem servir quan retrocedim al passat per recordar quelcom que ja ha succeït, com per exemple, a quin lloc vam anar de vacances fa dos estius.
La memòria prospectiva és fonamental pel nostre dia a dia. Un deteriorament en aquest tipus de memòria pot tenir efectes negatius en la independència i l’autonomia de la persona. Però prenent l’exemple de la imatge d’aquest article… trobar-te davant de la nevera pensant en el que hi anaves a buscar i no haver-hi manera de recordar-ho, realment és un problema??
Generalment, aquest tipus d’errades o de lapsus, de no recordar el què anàvem a fer, tenen caràcter benigne i és provocat pel component atencional. És a dir, oblidem què hem de fer per una saturació del sistema i per algun estímul (que pot ser perfectament un pensament, una interrupció, o bé que sentis per la televisió una notícia que et cridi molt l’atenció, etc.) que distreu la nostra atenció. Per exemple: Ens aixequem per anar a buscar pa a la cuina i el teu fill de sobte et demana que portis aigua o et vol explicar qualsevol cosa del seu dia pot fer que ja oblidis que anaves a buscar pa.
Perdem o canviem la consigna principal per una consigna nova, més recent, fent que la principal s’esborri (sovint de forma temporal) de la nostra memòria de treball.
QUÈ PODEM FER?
- Analitza si sents ansietat o estàs estressat, són factors que poden influir en tots els nostres tipus de memòria, pot ser que estiguis més despistat.
- Intenta dormir correctament, hi ha estudis que evidencien que les alteracions en la nostra son provoquen dèficits en la nostra memòria prospectiva, independentment de l’edat de la persona.
- Procura tenir uns bons hàbits alimentaris.
- Practica activitat física.
- Fes ús del que s’anomenen Claus de recuperació, o dit d’una altra forma utilitza notes en un calendari o agenda amb notificacions, per exemple en el teu telèfon. És obvi que si et programes una alarma és més fàcil de recordar que si ho anotes en un calendari o agenda en paper. Però en el cas dels supermercats, pots fer servir una clau de recuperació espacial, “d’aquest passadís què em falta?”.
- Per no trobar-te pensant que anaves a buscar en qualsevol part de la casa, quan t’ho plantegis digues-t’ho en veu alta; serà més fàcil de recordar, i si més no, potser pots rebre ajuda d’algú de casa.
- Si sovint et trobes amb aquestes llacunes en la memòria sempre pots consultar amb un professional per poder avaluar què està passant i per poder fer una rehabilitació i/o estimulació si és necessari. Sempre és millor prevenir que capficar-se!
De ben segur que a partir d’ara quan et tornis a trobar en la situació de no recordar què anaves a fer et diràs… Ai! Aquesta memòria prospectiva!
FONTS CONSULTADES:
Carceller Escuder, R (27/11/23). “Què he vingut a fer a la cuina?”: un neuropsicòleg explica per què oblidem el que anàvem a fer. Curiositats: RAC 1. https://www.rac1.cat/salut/20231127/116185/que-he-vingut-a-fer-a-la-cuina-per-que-oblidem-el-que-anavem-a-fer-resposta-neuroleg.html
Esteban, J. (2022). Memoria prospectiva: qué es, diferencias con la retrospectiva, contextualización, evaluación y variables influyentes. Neuropsicologia: Neuronup.
Ruiz Mitjana, L (2019). Memoria prospectiva: características y procesos mentales Asociados. Psicologia y Mente.
https://psicologiaymente.com/inteligencia/memoria-prospectiva
Segueix-nos a: