L’IMPACTE INVISIBLE DE LA DANA: Acompanyament emocional per a una recuperació integral.

L’IMPACTE INVISIBLE DE LA DANA: Acompanyament emocional per a una recuperació integral.

En les darreres setmanes, la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), un fenomen meteorològic que causa precipitacions intenses i localitzades, ha afectat profundament les vides de milers de persones a la Comunitat Valenciana.

Quan una catàstrofe natural com la DANA arriba de sobte, l’impacte és immediat: la població es veu forçada a respondre de manera ràpida i adaptar-se a situacions d’extrema incertesa. Mentre es treballa per minimitzar els danys físics, sorgeix una necessitat igualment crítica, però sovint desatesa: el suport emocional per a les persones afectades. Més enllà de la reconstrucció material, es requereix un procés de reparació emocional per aquells que han vist alterada la seva vida i els seus espais de seguretat.

L’IMPACTE DE LA DANA EN L’AMBIT PSICOLÒGIC I EMOCIONAL

En situacions d’emergència com aquesta, les reaccions emocionals i psicològiques són complexes i poden variar significativament. La incertesa i la por són sensacions que experimenten la majoria de les persones afectades, i sovint es manifesten sentiments com l’angoixa, la tristesa, la frustració o l’enfado.

  1. Estrès posttraumàtic: moltes persones afectades que han viscut experiències traumàtiques durant la DANA poden experimentar símptomes d’estrès posttraumàtic (TEPT). Els símptomes inclouen records intrusius de l’esdeveniment, ansietat, insomni i una necessitat constant de protecció.
  2. Ansietat i por: Les experiències d’inseguretat i perill poden generar un augment en els nivells d’ansietat, persistint fins i tot després que el risc immediat hagi passat.
  3. Sentiments de pèrdua: Les persones afectades sovint pateixen dol per la pèrdua de béns materials, habitatge, identitat o inclús de comunitat i connexió amb els seus iguals.
  4. Aïllament i desesperança: L’estrès sostingut que es viu en una situació d’inseguretat, pot derivar en sentiments d’aïllament i desesperança.

QUÈ PODEM FER PER AJUDAR ALS AFECTATS?

En aquestes situacions, el suport psicològic i social és fonamental per ajudar les persones afectades a enfrontar l’impacte emocional de la catàstrofe.

  1. Escolta activa, empatia i acompanyament: És important que les persones afectades se sentin escoltades i compreses. Una escolta activa ajuda a reduir el sentiment d’aïllament. És important empatitzar amb el patiment aliè, no culpabilitzant o fent responsables a les persones afectades de la seva situació. Sense opinar, jutjar o pressionar. Estar present i acompanyar és un gran percentatge del què podem oferir, fent saber als afectats que poden expressar tot el que necessitin.
  2. Validació de les emocions: Evitar minimitzar o jutjar els sentiments de les persones afectades. Frases com “no és per tant” o “ja passarà” poden ser contraproduents. En canvi, reconèixer que els seus sentiments són vàlids i comprensibles pot ser de gran ajuda per al procés de recuperació emocional.
  3. Suport comunitari: En aquestes situacions, fomentar la solidaritat entre la comunitat pot ser de gran ajuda per a la recuperació. Activitats com organitzar voluntaris o xarxes de suport pot millorar significativament la resiliència dels afectats.

PRIMERS AUXILIS PSICOLÒGICS EN SITUACIONS D’EMERGÈNCIA

Els primers auxilis psicològics són un grup d’habilitats i actituds per ajudar a les persones durant l’estrès crític. L’expert en psicologia d’emergències Hobfoll proposa cinc principis bàsics de primers auxilis psicològics per a les situacions d’emergència que són molt útils en escenaris com el de la DANA:

  • Promoure sensació de seguretat: Crear un espai físic i emocional segur és el primer pas per disminuir els aspectes biològics de l’estrès i el trauma.
  • Promoure tranquil·litat: Una de les necessitats més importants és proporcionar tranquil·litat, ja que una persona en estat d’angoixa necessita sentir algú que l’entén i l’ajudarà. L’entrenament en respiració és una tècnica simple que s’utilitza per fer que les persones respirin profundament i evitin hiperventilar-se.
  • Promoure l’autoconfiança i l’eficàcia col·lectiva: Intentar reforçar la seva autoconfiança és primordial.
  • Connexió amb altres persones: Fomentar el suport social ajuda a alleujar el sentiment d’aïllament. Proporcionar espais de trobada amb altres persones en situacions semblants pot ser beneficiós per al seu benestar emocional.
  • Esperança: Tot i les circumstàncies adverses, és fonamental mantenir l’esperança, ja que ajuda a fer més suportable la recuperació emocional.

L’ATENCIÓ PSICOLÒGICA D’EMERGÈNCIES: UN RECURS VITAL EN MOMENTS DE CRISI

L’atenció psicològica d’emergències esdevé una peça fonamental en aquests contextos de crisi, oferint suport professional que és essencial per ajudar les persones a superar els efectes del trauma. Aquest servei especialitzat proporciona acompanyament proper i sensible, adaptat a cada cas, i facilita una resposta ràpida i eficient davant crisis emocionals.

L’atenció dels afectats ha de continuar més enllà dels primers dies, ja que els efectes psicològics poden aparèixer o intensificar-se amb el temps. La psicologia d’emergències és un recurs necessari per a contribuir al restabliment del benestar psicològic i social de les persones afectades, oferint no només suport immediat sinó també una guia en el camí cap a la recuperació.

FONTS CONSULTADES

Penagos, J. P. M. (2020). Los Principios de Hobfoll en los Primeros Auxilios

Psicológicos. Cognitiva.

Recuperat de:https://www.cognitivapsicologia.com/post/los-principios-dehobfoll-enlosprimerosauxilios-psicol%C3%B3gicos

Infocop. (2024). ¿Qué hacer frente a la dana? Pautas de afrontamiento psicológico. Infocop.

Recuperat de: https://www.infocop.es/que-hacer-frente-a-la-dana-pautas-de-afrontamiento-psicologico/

Soto-Baño, M. A., & Clemente-Suárez, V. J. (2021). Psicología de emergencias en España: Delimitación conceptual, ámbitos de actuación y propuesta de un sistema asistencial. Papeles del psicólogo42(1), 56-66.

@capsiandorra
@capsiandorra
@capsiandorra