LA VISTA I L’OÏDA: CLAU PER UN BON COMPORTAMENT!

LA VISTA I L’OÏDA: CLAU PER UN BON COMPORTAMENT!

Més del 80% dels estímuls que rebem les persones amb percepció visual normal, arriba al nostre cervell a través del sentit de la vista. El sentit de l’oïda és el segon receptor sensorial que ens permet obtenir informació del nostre entorn.

Juntament amb la resta de sentits sensorials, la vista i l’oïda, tenen un paper fonamental en el nostre dia a dia. Són els dos canals amb els quals rebem la gran majoria d’estímuls del nostre entorn (una mirada d’aprovació, un gest indicant silenci, una mà demanant calma, una pissarra escrita, un vídeo amb informació teòrica tant escrita com oral, etc.); són estímuls que ens ajuden a modular o regular la nostra conducta o bé també molt útils per al nostre procés d’aprenentatge.

Ara bé, què passa quan ens trobem amb algun infant que presenta alguna alteració a nivell visual o auditiu? Cal aclarir que en aquest cas no ens referim a una sordesa o una ceguesa significativa; per ser més exactes, unes, però poques diòptries en cada ull i auditivament, un infant amb moltes otitis i que sempre arrossega mocs. Està clar que aquests dos infants perdran informació molt valuosa per al seu desenvolupament, que poden repercutir en la seva conducta i en el seu aprenentatge.

Hi ha diferents estudis que indiquen que les lesions o alteracions en el còrtex d’associació auditiva poden produir agnòsies auditives, que es tradueix en la incapacitat d’entendre el significat dels sons, per tant, de les paraules o de les consignes. De la mateixa manera succeeix en les lesions o les alteracions en el còrtex d’associació visual, que pot comportar la incapacitat per reconèixer alguns objectes, gests, etc.

En aquest article, farem èmfasi en les alteracions lleus de la vista i l’oïda (com el fet de posar un suport, com són unes ulleres o bé fer algun tractament per destapar les orelles per què un infant no hi sent correctament), no ens basarem en la gran quantitat d’alteracions en els diferents sentits sensorials de tot el còrtex cerebral.

QUINS PROBLEMES POT COMPORTAR NO VEURE O SENTIR-HI CORRECTAMENT?

En una primera entrevista clínica en psicologia sempre s’indaga en el procés de desenvolupament dels infants. A part de les preguntes que fan referència en el desenvolupament motriu, com el gateig, la deambulació, etc., sempre es demana per la vista i l’oïda dels infants i la data, aproximada, de l’última revisió d’aquests aspectes, ja que aquests sentits són molt importants pel desenvolupament cognitiu i emocional dels infants, ens ajuden a buscar possibles antecedents de la seva conducta disruptiva i a poder desenvolupar un pla de tractament el més personalitzat possible. Com ja hem dit, les alteracions en la vista i l’oïda poden afectar en el procés d’aprenentatge i en la conducta dels infants. Mirem-ho amb una mica més de detall:

Dificultats en el procés d’aprenentatge: Les dificultats auditives o visuals poden interferir en la comprensió dels temaris o de les consignes a seguir per a dur a terme diferents tasques.

Dificultats atencionals: Una visió o audició amb alteracions poden dur a tenir distraccions, a mostrar-se més mogut o impulsiu.

Alteracions conductuals i emocionals: Els infants amb alteracions sensorials poden presentar conductes desafiants, mostrar-se agressius o amb problemes d’adaptació per no entendre el que succeeix al seu voltant. Per exemple, potser per no sentir-hi bé li poden cridar constantment l’atenció i ell/a sentir-se que és mal nen/a; o bé, el no veure-hi correctament els pot comportar a patir mals de cap i sentir-se cansats al final del dia i gestionar-ho a través de conductes poc adequades com enfadar-se sovint o gestionar malament la frustració.

– Aïllament social: Poden presentar alteracions per interactuar amb altres infants o fer noves amistats. Els pot portar a sentir-se sols, o exclosos.

QUINS SÓN ELS BENEFICIS D’UNA BONA SALUT VISUAL I AUDITIVA?

És important realitzar visites regulars a l’oftalmòleg i a l’otorrino, entre altres professionals, per tal de fer prevenció d’aquestes alteracions sensorials i/o poder actuar de seguida si és necessari, sovint podem observar algun canvi en la conducta o en l’aprenentatge dels nostres fills, però no tenim la sensació que hi vegi malament o que no hi senti. Atenció! Perquè poden adquirir estratègies compensatòries per a suplir el seu dèficit. És per aquest motiu que són importants les revisions!

Buscar solució o la correcció dels problemes visuals i/o auditius pot:

– Millorar la capacitat atencional, la concentració, la comprensió, etc. en general, tota l’esfera acadèmica.

– Reduir les alteracions conductuals i millorar les emocionals.

– Ajudar a guanyar confiança en un mateix/a podent interpretar de forma més efectiva tot allò que passa al seu voltant.

– Enfortir o millorar les relacions socials.

Davant de problemes de comportament, d’emocions com d’aprenentatge, motius de consulta molt freqüents en psicologia, és important tenir en compte altres aspectes, potser més mèdics, que poden estar alterant o influint la part més relacionada amb la psicologia.

Com podem veure en l’article d’aquesta setmana, és molt important consultar als diferents professionals la sospita del fet que el teu fill o filla pugui tenir alguna alteració tant en la vista o en l’oïda, o, si més no fer les revisions anuals recomanades per tal de poder posar remei el més ràpid possible a les alteracions que puguin sorgir. Recordem que la intervenció primerenca és clau!

Sentir-hi i veure-hi bé és essencial per al bon desenvolupament de totes les nostres esferes!

FONTS CONSULTADES

Carlson, N. R., & Birkett, M. A. (2007). Fisiología de la conducta (8.ª ed., cap.6 i 7). Pearson Educación.

Equipo de optometristas de Confort Visión COA (29/06/2017). Cómo afecta psicológica y socialmente un problema visual.

https://confortvision.com/problema-visual-psicologia/

@capsiandorra
@capsiandorra
@capsiandorra