14 des. FOMENTA L’AUTOESTIMA DELS MÉS PETITS
L’AUTOESTIMA és el conjunt de creences i valors que la persona té sobre qui és, sobre les seves capacitats, habilitats, recursos i potencialitats, que li han conduït fins on és i que el portaran fins on cregui que pot arribar. L’autoestima és la manera com ens pensem, ens estimem, ens sentim i ens comportem amb nosaltres mateixos.
L’AUTOIMATGE és la representació mental que la persona té de si mateixa en el present, en les aspiracions i les expectatives futures.
L’AUTOCONCEPTE és la comparació subjectiva que fem de nosaltres mateixos davant dels altres, així com del que ens diuen i de les conductes que dirigeixen cap a nosaltres.
L’AUTOESTIMA S’APREN, FLUCTUA I LA PODEM MILLORAR
És durant la infància i l’adolescència on l’autoestima crea una marca profunda, atès que són etapes vitals on ens trobem més flexibles i vulnerables.
La família és el lloc principal de socialització, educació i acceptació d’un mateix. És el lloc on la persona és estimada pel que és i se l’accepta com és. La valoració de la imatge que el nen va fent de si mateix depèn de la forma en què va percebent que compleix amb les expectatives dels seus pares, quant a la consecució de metes i conductes que s’esperen d’ell/a.
SI CREIXEM SENTINT-NOS ESTIMATS I SEGURS HI HA MÉS POSSIBILITATS QUE DESENVOLUPEM UNA ADEQUADA IDENTITAT PERSONAL
L’ambient familiar per desenvolupar una bona autoestima és aquell que es caracteritza per la seva calidesa, afectivitat i recolzament emocional, sense oblidar la importància que té marcar uns límits raonables, consensuats pels pares i coneguts pels nens. LA FERMESA I LA CORDIALITAT SÓN POSSIBLES.
El LLENGUATGE i la COMUNICACIÓ són molt importants a l’hora de fomentar l’autoestima als nostres fills. Els actes d’autoestima, alta o baixa, suposen pensaments i frases, judicis, comparacions, idees i criteris.
LA REPETICIÓ DE MISSATGES ACABA PER FER PRÒPIA UNA VALORACIÓ
L’escola i l’ambient social que el nen visqui en ella és fonamental a l’hora de fomentar una autoimatge adaptada i acceptada, i un autoconcepte positiu, que són imprescindibles per desenvolupar la seva autoestima. Els professors han de destacar els èxits que aconsegueixen els nostres fills de forma realista i han d’evitar les humiliacions. Una baixa autoestima comporta problemes en l’estructura mental de l’alumne, en la seva atenció i concentració, cosa que acaba influint notablement en el seu rendiment.
PAUTES PER FOMENTAR L’AUTOESTIMA
- La relació i les expectatives que tenim sobre els nostres propis fills moltes vegades es veu condicionada per l’afinitat o el rebuig de certes característiques de la seva personalitat, el que influeix en la nostra forma de comunicar-nos i projectar-li la imatge que tenim. Procura ser respectuós amb els seus perfils de personalitat i que no condicionin el teu comportament amb ells.
- Posa atenció a la teva actitud i al teu comportament. Nosaltres som models dels nostres fills.
- Dedica un temps de joc i conversa per separat (si tens més d’un fill).
- El temps que se li dediqui ha de ser de qualitat: lliure de preocupacions i centrat en el nen.
- Diferencia el potencial de cada nen i anima’l a desenvolupar-lo (a través de diverses activitats lúdiques, esportives, acadèmiques, extraescolars…).
- Valora les seves qualitats.
- Ajuda’ls a sentir-se especials en alguna cosa.
- Atenció a les comparacions entre germans. No aplaudeixis més les habilitats d’un que de l’altre, aprecia els progressos que aconsegueixin.
- Ofereix afecte de forma incondicional
- Dona suport sempre que alguna cosa vagi malament
- Incentiva el desenvolupament de les responsabilitats, tenint en compte el seu desenvolupament evolutiu.
- Deixa que prengui decisions i resolgui problemes.
- Dona llibertat perquè prengui riscos
- Reforça les seves conductes positives (fer els deures, recollir, ser educat,…).
- Fes que escolti els comentaris positius que en fas. Sigues generós amb els elogis. Han de ser específics i sincers, concentrats en les coses positives i quotidianes.
- Felicita’l pels èxits, mantenint una correlació entre el teu missatge verbal i no verbal.
- Reconeix l’esforç, l’interès i l’atenció posats, abans que els resultats.
- Intenta que no escolti les crítiques que en fem davant de familiars, amics….
- Posa límits clars i ensenya’ls a preveure’n les conseqüències.
- Sigues conseqüent davant les regles. Corregeix-lo, l’ajudarà a elaborar un mapa cognitiu del que està bé i malament.
- Evita les desqualificacions personals i els insults. Tracta’l amb respecte.
- Porta a terme una escolta activa, prestant una atenció visual i física, fent-los saber seves preguntes i opinions són importants.
- Fomenta que expressi afecte i sentiments.
- Propicia les relacions socials i amistats dels teus fills.
- Compleix les promeses.
PAUTES PER CORREGIR UN COMPORTAMENT
QUÈ FER | QUÈ EVITAR |
---|---|
Descriu el comportament incorrecte sense jutjar-lo. Per exemple, lhas deixat la llet fora de la nevera. Dona una raó pel canvi. Per exemple, quan la llet es queda fora es torna amarga. Reconeix els sentiments o motius del nen. Per exemple, entenc que se’t pugui descuidar i que tenies pressa per marxar. Expressa una formulació clara del que s’espera d’ell. Per exemple, tots prenem llet a casa i volem que estigui bona. Guarda-la després d’utilitzar-la. | Utilitzar un llenguatge destructiu. Per exemple, ets un desastre. Utilitzar la sobregeneralització. Per exemple, no hi ha res que facis bé. Mostrar un tracte silenciós. Per exemple, retirar la paraula i l’afecte. Utilitzar amenaces. Per exemple, ja veuràs que passarà , ha! |
FRASES
QUE PROMOUEN UNA BONA AUTOESTIMA |
---|
Saps que t’estimo molt. T’estimo amb bogeria! Cada dia et surt millor Has estat capaç de fer-ho! Recordes quan no sabies lligar-te les sabates i ara ho saps fer? Compta amb mi per al que necessitis. El teu esforç ha valgut la pena. Així m’agrada, ho has fet molt bé Estic molt orgullós/a de tu. Pots estar molt orgullós/a de tu. No et preocupis, la propera vegada ho faràs millor Quina bona observació! Moltes gràcies per la teva ajuda. |
Tenir una autoestima adequada suposa reconèixer-se com algú valuós i que posseeix virtuts, però també implica saber quines són les teves limitacions i acceptar-les, sense que per això es vegi perjudicada la imatge i el concepte d’un mateix.
FONTS CONSULTADES
ELDON – GABINETE PSICOPEDAGÓGICO. Conferencia: Fomentar la autoestima de los niños. AMAPAMU. VI Jornadas de partos múltiples.
LOPEZ, M (2021). 68 frases para favorecer y trabajar la autoestima infantil desde casa. GUIA INFANTIL. Extret del lloc WEB: https://www.guiainfantil.com/educacion/autoestima/68-frases-para-favorecer-y-trabajar-la-autoestima-infantil-desde-casa/
BIBLIOGRAFIA RECOMANADA
Jaime Lee Curtis: “Me gusto. Nunca viene mal un poquito de autoestima”
Andrea Erkert: “Niños que se quieren a sí mismos”
Michelle Borba: “La autoestima de tu hijo”
José A. Alcántara: “Cómo educar la autoestima” Edit. CEAC. S.A. España 199
I.M.Haeussler: “Confiar en uno mismo: programa de autoestima”. Edit. DOLMEN. S.A. Chile 1995
Segueix-nos a: