06 set. EL RIURE
Com et sents després d’un moment en el que has rigut molt?
Tiretes a la panxa?
Mal a la mandíbula?
Més relaxat/da?
Diuen que riure és la millor medicina que hi ha.
Les persones som els únics animals que sabem riure. Els nens riuen molt més que els adults: Un nadó riu uns 300 cops al dia aproximadament, en canvi, l’adult ho fa uns 20 cops al dia de mitjana (sempre depenent de la seva personalitat, es clar!).
En aquest article esbrinarem quins beneficis ens aporta una bona ració de riure i el per què a més a més d’uns consells per recuperar el riure o el sentit de l’humor si és que tens la sensació de que l’has perdut.
QUÈ ÉS EL RIURE I DES DE QUAN EXISTEIX?
Riure és una estratègia psicoterapèutica que produeix beneficis mentals, emocionals i somàtics. El seu objectiu és generar bons estats d’ànim que influeixin en el nostre cos i la nostra ment.
En els nadons arriba primer el somriure i després el riure. Són dues emocions que expressen alegria i felicitat que tots els pares desitgen veure en els seus fills. El somriure acostuma aparèixer cap al primer mes de vida, mentre que per veure riure als nostres fills hem d’esperar aproximadament fins al 3r-4t mes de vida.
Trobem infinitat de bibliografia referent al riure. Fent una mica de resum: segons un proverbi xinés “Per estar sa s’ha de riure com a mínim trenta vegades al dia”; la Bíblia Catòlica cita: “quan el cor està alegre la vida és més llarga… un cor ple d’alegria cura com una medicina”; el poeta del segle I, Marco Valerio Marcial deia: “riure és de savis”; la existència dels bufons a l’edat mitjana per fer riure durant els àpats amb l’objectiu de facilitar la digestió; etc. A partir de l’any 1500, un metge i cirurgià considerava el riure un mètode infal·lible per alleugerir el patiment. Fins que Robert Burton en aquest mateix segle va proposar el riure com a mètode terapèutic pròpiament dit. Sigmund Freud també va fer referència en les seves obres, “riure molt allibera l’energia negativa del nostre organisme” (més tard es va demostrar científicament).
A 1972, un metge nord americà que creia en el riure com a mètode curatiu, Patch Adams, comença a utilitzar la risoteràpia amb objectius mèdics i terapèutics, i es considera el responsable de la seva inclusió a la medicina moderna.
QUÈ ÉS LA RISOTERAPIA?
Tal i com ja hem dit en la definició de riure, és una estratègia o tècnica psicoterapèutica que a través de tallers o activitats de riure genera estats d’ànim positius que influeixen en el nostre cos i la nostra ment. No es pot considerar una teràpia ja que per si mateixa no guareix malalties però si que en certs casos ajuda a millorar i/o sobreportar-les. Molt sovint s’empra la risoteràpia en dinàmiques de cohesió en les empreses.
PER QUÈ ENS AJUDA RIURE?
Riure afavoreix la producció i alliberació de les següents substancies químiques:
- La dopamina: és un neurotransmissor que eleva el nostre estat d’ànim.
- La serotonina: és un tipus d’endorfina amb efectes calmants i analgèsics.
- L’adrenalina: ens permet estar més desperts i receptius. Incrementa la nostra autoestima i confiança en nosaltres mateixos. També proporciona més creativitat.
BENEFICIS DE RIURE
- Millora la teva salut:
- Les experiències estressants alteren el nostre sistema immunològic i fa que augmenti el risc de patir malalties infeccioses i cardiovasculars. Fes ús del sentit de l’humor per protegir-te!
- Ajuda a oxigenar els pulmons i regular la teva respiració.
- Disminueix els nivells d’estrès, ansietat i depressió. Promou un estat d’ànim positiu i ajuda a veure el costat positiu de les situacions difícils.
- Talla pensaments i emocions negatives: És impossible riure i pensar al mateix temps, fixa-t’hi! Es diu, que riure és l’estornut de la ment!
- Riure millora la salut emocional: fa que es processin millor les respostes emocionals i millora el plaer. Ajuda a aixecar l’ànim i regula el dolor i l’estrès.
- Et fa més atractiu! Et fa sentir més còmode amb la gent que t’envolta. Hi ha estudis que demostren que fer ús del sentit de l’humor augmenta les possibilitats de ser contractat en una entrevista de treball, en aquest cas no per atractiu sinó per mostrar-te més segur de tu mateix.
- Té un paper important en les relacions socials. És bo per a l’autoestima i això és reflexa a l’hora de relacionar-nos amb familiars i amics.
- És eficaç contra l’insomni.
- Incrementa la capacitat cognitiva. Al riure, el nostre cos també allibera la hormona catecolamina la qual és fonamental pel desenvolupament de les funcions cognitives. A més a més cal afegir, que una persona que està de bon humor sempre esta més predisposada o motivada a aprendre.
- Potencia la creativitat i la imaginació.
- A nivell físic es percep de forma similar a l’activitat física. Ajuda a cremar calories. Has patit mai tiretes a l’abdomen després d’una jornada de molt riure?
- Te n’has adonat de que el riure és contagiós?
COM RECUPERAR EL RIURE
Potser estàs en un moment de la teva vida que tens la sensació de que has perdut el riure que ja no te’n recordes. Des de Capsi, us proposem unes activitats per a que puguis recuperar el riure d’una forma natural:
- Recorda coses o situacions que et feien feliç en la teva infància, segur que encara avui et fan riure.
- No t’allunyis o busca diversions. Sovint quan estem tristos no ens ve de gust sortir o anar a llocs perquè creiem que no ens divertirem però quan hi assistim, la majoria de vegades ens sorprenem de lo bé que ho passem.
- Realitza estiraments de tot el teu cos diàriament, no oblidis la musculatura facial!
- Pensa en les coses que més t’agraden, no permetis que els teus pensaments s’ocupin d’allò que no t’agrada.
- Quan riguis deixa que el teu cos es mogui lliurement, que flueixi.
- Anima’t i valora’t constantment així potenciaràs estar més alegre i feliç.
- Pensa en un bon acudit! També pots mirar alguna comèdia!
- Sempre tens opció d’inscriure’t a un taller de risoteràpia per fer el primer pas per recuperar el riure i començar a sentir-te millor!
ARA TENS MOTIUS PER RIURE MÉS ! ENDAVANT!
FONTS CONSULTADES
- https://www.risoterapia.es/
- Elías, J. (2009) Guía pràctica de risoteràpia. Orión Ediciones.
Segueix-nos a: