03 oct. EL “NIDO VACIO”: QUAN ELS PARES VOLEN SOLS
Els nens han marxat de casa? Tens sentiments retrobats? No saps com tornar-te a situar? Coneixes el fenomen del “nido vacio”?
El terme “NIDO VACIO” es refereix al moment en què els fills deixen la casa familiar per viure de manera independent, ja sigui per assistir a la universitat, independitzar-se o buscar les seves pròpies oportunitats. Fenomen que sol passar en la transició de l’adolescència a l’adultesa.
GAMMA D’EMOCIONS
El fenomen del niu buit pot desencadenar una àmplia gamma d’emocions en els pares, ja que estan experimentant un canvi important en les seves vides i en la dinàmica familiar. Aquestes emocions poden variar d’una persona a una altra, però algunes de les respostes emocionals comunes inclouen:
MELANCOLIA I TRISTESA: Molts pares senten una profunda tristesa i malenconia quan els seus fills se’n van, ja que estan experimentant una mena de pèrdua. Poden estranyar les interaccions diàries i la companyia dels fills.
SOLEDAT: La casa pot sentir-se buida i silenciosa, cosa que pot portar a la sensació de soledat. La rutina diària també canvia, i això pot ser difícil de gestionar al principi.
NOSTÀLGIA: Els pares poden experimentar nostàlgia en recordar moments especials de la infància dels seus fills. Això pot evocar emocions poderoses.
FALSA CREENÇA DE NO PODER SER FELIÇ SENSE ELS FILLS: En girar la vida entorn de la criança dels fills, els pares tenen una concepció errada de les seves pròpies vides, i obliden que abans del naixement dels seus fills ells ja en tenien una.
LLIBERTAT: D’altra banda, alguns pares poden sentir una sensació d’alliberament i alleujament. Tenir més temps i espai per a ells mateixos pot ser vist com una oportunitat per perseguir els propis interessos i metes.
ANSIETAT I PREOCUPACIÓ: Preocupar-se per la seguretat i el benestar dels fills quan són fora de casa és una resposta natural. Això pot generar ansietat als pares.
ORGULL I SATISFACCIÓ: Veure els fills créixer, independitzar-se i enfrontar el món pot generar un profund orgull i satisfacció en els pares. És un recordatori que han tingut un paper important a la vida dels seus fills.
REAJUST DE LA IDENTITAT: Alguns pares poden experimentar un reajustament de la seva pròpia identitat. Durant anys, s’han identificat principalment com a pares, i el niu buit pot portar a una revaluació de qui són i què volen en aquesta nova etapa de la vida.
És important reconèixer que aquestes emocions són normals i que no hi ha una resposta “correcta” a l’experiència del niu buit. Cada persona i parella torejaran amb aquesta transició de manera única.
PROBLEMES DE PARELLA?
Sí, el fenomen del niu buit pot generar problemes a la parella. Això és perquè aquesta transició important pot desencadenar una sèrie de desafiaments emocionals i de relació. Com pot afectar a la parella?
CANVIS A LA DINÀMICA: Amb la partida dels fills, la dinàmica de la llar canvia dràsticament. Els pares es poden sentir perduts o desorientats en tenir més temps i espai per a ells mateixos. Això pot generar estrès i conflictes.
DIFERENTS REACCIONS EMOCIONALS: Els pares poden experimentar emocions diverses davant del niu buit. Alguns poden sentir alleugeriment i anticipar l’oportunitat de passar més temps junts com a parella, mentre que altres poden sentir una profunda malenconia o tristesa per l’absència dels fills. Aquestes diferències emocionals poden crear tensions en la relació.
FALTA DE COMUNICACIÓ: La manca de comunicació efectiva sobre com cada membre de la parella està experimentant el niu buit pot portar a la incomunicació i la incomprensió entre ells.
REAVALUACIÓ DE LA RELACIÓ: Com que tenen més temps per a ells mateixos, alguns pares poden començar a qüestionar la seva relació i el seu futur junts. Això pot portar a converses difícils sobre la satisfacció a la relació.
COM PUC FER FRONT AL “NIDO VACIO”?
Fer front al niu buit pot ser un desafiament emocional, però també una oportunitat per al creixement i l’adaptació. Aquí tens algunes estratègies per enfrontar aquesta etapa de la vida:
PREPARA’T PER QUAN ARRIBI EL MOMENT. Per a que aquest fenomen no t’afecti en excés és procurar desenvolupar una mentalitat amb què acceptis que els teus fills se n’aniran un dia de casa, i que això significa que la teva feina ha estat feta el millor possible.
COMUNICA’T AMB ELS TEUS FILLS: Mantingues una comunicació oberta i regular amb els teus fills, fins i tot si són lluny. Programa trucades telefòniques, videotrucades o visites periòdiques per mantenir el contacte i estar al corrent de les seves vides.
EXPLORA NOUS INTERESSOS: Utilitza el temps lliure que ara tens per explorar passatemps o activitats que hagis posposat a causa de les responsabilitats parentals. Això us pot ajudar a redescobrir les vostres passions i trobar noves fonts de satisfacció.
COMUNICA’T AMB LA TEVA PARELLA: És important que tots dos membres de la relació us comuniqueu obertament sobre els vostres sentiments i expectatives. La cerca d’assessorament o teràpia de parella també pot ser beneficiosa si les tensions persisteixen.
ENFORTEIX LA TEVA RELACIÓ DE PARELLA: Si estàs en una relació de parella, aprofita aquest moment per invertir temps i energia en enfortir-la. Planeja activitats junts, mantingues cites nocturnes i recorda per què t’has enamorat de l’altra persona.
ENFOCA’T EN EL TEU DESENVOLUPAMENT PERSONAL: Considera la possibilitat d’invertir en el teu creixement personal. Pots inscriure’t a cursos, tallers o programes educatius que t’ajudin a adquirir noves habilitats o coneixements.
SOCIALITZA: Amplia el cercle social participant en activitats socials, clubs o grups d’interès. Conèixer gent nova i construir amistats sòlides pot omplir el buit emocional deixat per la partida dels teus fills.
VOLUNTARIAT: El voluntariat és una manera excel·lent d’ocupar el teu temps de manera significativa. Contribuir a la comunitat et dona un sentit de propòsit i realització.
PARLA SOBRE ELS TEUS SENTIMENTS: No tinguis por d’expressar les teves emocions. Parla amb amics, familiars o amb un terapeuta si cal. Compartir els teus sentiments pot ser terapèutic i ajudar-te a processar la transició.
CUIDA DE TU MATEIX/A: Mantingues un estil de vida saludable. Exercici regular, una dieta equilibrada i una bona nit de son són essencials per mantenir el teu benestar físic i emocional.
ESTABLEIX METES I OBJECTIUS: Defineix nous objectius personals i professionals per al futur. Tenir metes et donarà un sentit renovat de direcció.
ACCEPTA EL CANVI: Recorda que el niu buit és una part natural de la vida. A mesura que els teus fills creixen i s’independitzen, és important adaptar-te a aquesta nova realitat i abraçar les oportunitats que ofereix.
Tot i que pot ser un moment desafiador, també ofereix oportunitats per al creixement personal, la renovació de relacions i el redescobriment d’un mateix.
FONTS CONSULTADES:
CASTRO, S (2023). Síndrome del nido vacío: la tristeza de verles volar. Article extret del lloc web següent:https://www.iepp.es/sindrome-nido-vacio/
FLORES – CARRETERO. Superar el síndrome del nido vacío con 10 estrategias para tener una vida más feliz. Article extret del lloc web següent: https://www.ieie.eu/sindrome-del-nido-vacio/
ORDOÑEZ IÑIGUEZ, A (2016). Psicología del desarrollo: signos y sintomas del sindrome del nido vacio en el adulto mayor. Article extret del lloc web següent: http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/8439/1/E-2857_ORDO%C3%91EZ%20I%C3%91IGUEZ%20ADRIANA%20CLARIBEL.pdf
Segueix-nos a: