Cuidant el teu benestar psicològic: els límits i per què són tan importants?

Cuidant el teu benestar psicològic: els límits i per què són tan importants?

Les relacions entre persones desenvolupen un paper fonamental en les nostres vides ja que poden ser font de suport emocional, companyia i satisfacció. Tanmateix, és important establir límits clars en aquestes relacions per tal de protegir el nostre benestar psicològic i mantenir relacions saludables i equilibrades.

Però… què són els límits?

Són les fronteres personals que establim per protegir-nos emocional i físicament. Aquests límits ens permeten definir quins comportaments, accions i/o situacions són acceptables per nosaltres i quins no ho són i ens permeten anar en consonància entre el que sentim i el que fem.

Establir límits adequats implica comunicar les nostres necessitats i expectatives als altres de manera clara i respectuosa, independentment de si els hi agrada o no.

Què ens aporten els límits?

– Autorespecte i autoestima: establir límits saludables en les relacions és una forma de practicar l’autocura i demostrar-nos que mereixem ser tractats amb respecte. Això enforteix la nostra autoestima i ens permet tenir una visió positiva de nosaltres mateixos.

– Equilibri emocional: ens ajuden a mantenir un equilibri emocional saludable al no permetre que els altres ens explotin, abusin o esgotin emocionalment. Si establim límits clars, ens assegurem que les nostres necessitats també són ateses i respectades.

– Relacions saludables: establir límits ens assegura que existeix un intercanvi just d’energia, temps i esforç en les relacions, evitant l’esgotament i el ressentiment.

– Protecció contra l’abús: els límits clars i ferms són especialment importants en situacions on existeix la possibilitat d’abús emocional, verbal o físic. Establir-los ens ajuda a protegir-nos d’aquestes situacions.

En ocasions posar límits ens pot resultar difícil per diverses raons. Si et costa posar límits, és important que puguis reconèixer el motiu. D’aquesta manera podràs entendre-ho i abordar-ho. 

Quins són els motius més habituals pels quals ens costa posar límits?

– Por al rebuig: desitgem ser acceptats i creiem que dir “NO” o establir límits potprovocar desaprovació, rebuig i/o allunyar a les persones que ens importen.

– Baixa autoestima: les persones amb baixa autoestima poden sentir que les seves necessitats no són importants o que no tenen dret a defensar-se.

– Desig de complaure als altres: molts de nosaltres volem ser amables i agradables. Això pot comportar que acabem acceptantmés del que ens agradaria o permetent que els altres s’aprofitin de nosaltres. Posem les necessitats dels altres per damunt de les nostres per evitar qualsevol conflicte.

– Falta d’habilitats comunicatives: en ocasions no sabem com comunicar de manera efectiva els nostres límits o ens preocupa que les nostres paraules puguin ser mal interpretades. La falta d’habilitatscomunicatives pot dificultar l’expressió clara de les nostres necessitats i desitjos, el que ens porta a evitar establir límits.

– Culpa o sentiment d’egoisme: algunes persones poden pensar que dir “no” o prioritzar les seves necessitats és un acte d’egoisme, quan en realitat és una part saludable de cuidar-se d’un mateix i mantenir relacions equilibrades.

Estratègies per posar límits:

– Coneix-te a tu mateix: abans d’establir límits, és important reflexionar sobre les teves pròpies necessitats, valors i límits. Coneix-te a tu mateix i sigues sincer i clar en relació al que et fa sentir incòmode o insatisfet en una relació.

– Comunicació assertiva: establir límits no significa fer-ho de manera agressiva ni ser desagradables amb l’altra personaExpressa els límits de manera clara, directa i respectuosa. Utilitza “jo”  en lloc de “tu” per evitar que sembli un atac personal. Per exemple: en lloc de dir “tu sempre m’ignores”, pots dir “em sento ignorat o ignorada quan et parlo i no em contestes”.

– Sigues fermés important ser coherent amb l’aplicació dels teus límits. Si estableixes un límit i després l’ignores o permets que el creuin constantment, enviaràs missatges contradictoris i debilitaràs les teves pròpies fronteres. Mantingues la teva postura i sigues ferm en els teus límits.

– Aprèn a dir “no”: en ocasions, establir límits implica aprendre a dir “no” quan sigui necessari. Reconeix que tens dret a negar-te a participar en situacions que no et beneficien o no et fan sentir còmode. Practica dir “no” de manera respectuosa però ferma.

– La pràctica fa al mestre: establir límits pot requerir de pràctica. Pots començar fent un llistat de situacions i persones a les que t’agradaria posar límits i començar per aquells que et resultin més fàcils.

Algunes tècniques per posar límits:

– Elemental: “No vull fer-ho”, “No em ve de gust”, “Deixa de fer aquests comentaris”.

– Empatia: “Entenc que estàs molest per la feina però jo no hi tinc res a veure. Si us plau, no em parlis així”.

– Banc de boira: “És una bona idea però jo tenia pensat fer-ho d’una altra manera”, “Agraeixo la teva opinió però ho faré tal com jo he decidit”.

– Aplaçament: “Ara mateix no puc. Demà ho faré”.

– Disc ratllat: “Com ja et vaig dir, quan fas això em sento malament”. “Et torno a repetir que això em fa mal, deixa-ho de fer, si us plau”.

– Acord“Avui no em ve de gust sortir. Podem buscar un altre moment per fer aquest pla que em proposes?”.

Al principi posar límits ens pot resultar un desafiament però practicar-ho ens dona l’oportunitat

de créixer personalment i nodrir les relacions. 

Recorda que mereixes ser respectat i cuidat en tots les teves interaccions personals

però per això has de començar a respectar-te tu primer

FONTS CONSULTADES:

Rodríguez Carbajal, M. (2017). Por qué poner límites en las relaciones es saludable. Psicología y Mente:https://www.psicologiaymente.com/social/poner-limites-en-relaciones

López, R (2021). ¿Qué son los límites y por qué son tan importantes?. Centro dePsicología MTE: https://centrodepsicologiamte.com/que-son-los-limites-y-por-que-son-tan-importantes

Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra