COM VÈNCER EL CANSAMENT EN LA PRATICA ESPORTIVA: ESTRATÈGIES MENTALS

COM VÈNCER EL CANSAMENT EN LA PRATICA ESPORTIVA: ESTRATÈGIES MENTALS

T’ha passat que tot el treball físic previ a una competició no t’hagi servit de rés perquè, bàsicament no ho has acompanyat per una correcta preparació mental?

Has abandonat i desprès t’has sentit fatal perquè te’n penedeixes i creus que podies haver fet més?

El cap mana sobre les cames i té un paper fonamental en el desenvolupament de qualsevol activitat.

Abans de rés, cal fer un treball de preparació mental previ a l’esdeveniment, ja sigui una cursa o un entrenament de llarga durada. I et diria, que és molt important incidir en això en els entrenaments ja que és allà on acostumaràs al teu cervell a lluitar, a no abandonar i a estrènyer les dents per acabar el que t’havies marcat.

Abans de sortir a fer alguna cosa que saps que farà mal, prepara’t: mentalitza’t abans del dia D amb una estratègia que anomenarem activació cognitiva. És a dir, estimula el teu cervell amb pensaments i sentiments que t’ajudin a encarar amb motivació la tasca marcada. Has de provocar la segregació de dopamina al teu cervell i amb una bona selecció de vídeos i de musica, ho podràs fer.

Una altra cosa que pots fer abans, és preparar el teu cervell a la “malifeta” que segurament et farà un cop estiguis en plena activitat anomenada regulació anticipatòria. Això és el nivell de sofriment que sents en un moment donat i que es basa en part en el que tu penses que està per arribar. Per lo tant, abans que això ocorri en plena activitat, fes un tracte amb el teu cervell. Utilitza la tècnica anomenada aturada de pensament. Quan arribin els pensaments indesitjats, hauràs de fer callar al teu cervell, simplement amb una paraula del tipus: Stop! Calla! Shhht!!

Dit això, un cop estem liats a lo nostre podem diferenciar tres estadis de la fatiga i en cadascun d’ells podrem aplicar unes tècniques diferents.

1- En la primera fase, ens trobem amb el cansament, que és aquella fase on aparèixer pensaments negatius i penses en tot el que encara et queda per recórrer. En aquesta fase, la millor estratègia és planificar-te petits objectius o fites, és a dir, marcar-te etapes o llocs on arribar a cada cop (un indret, avituallament, una senyal, etc.), i sobretot, ajuda al teu cervell a produir la tècnica de les autoinstruccions positives, que són frases que t’ajudin a seguir i animar-te.

2- En la segona fase, arriba l’esgotament, que és quan les forces minven. En aquesta fase m’he de recordar els motius perquè estic fent això, les hores que passo entrenant i planificant perquè surti bé i els sacrificis que hi dedico. També pots imaginar com serà i com et sentiràs quan arribis a meta, la felicitat i la satisfacció que et causarà. La imaginació, també ajuda en aquestes fases. El Kilian Jornet, havia explicat en alguna ocasió que ell imaginava que estava en una persecució on havia d’escapar i entrava en una fantasia personal que l’ajudava a superar l’esgotament.

3- Finalment, la darrera etapa es quan arribes al límit de les teves forces. Quan ja creus que no pots més. Una bona tècnica en aquesta fase és la de dissociació. Es tracta de centrar la nostra atenció en un estímul neutre que aconsegueixi entretenir al nostre cervell de les sensacions negatives que estem tenint. Per exemple, podem centrar-nos en el so de les nostres trepitjades quan correm o en comptar de 100 cap enrere, també podem pensar en algun vídeo o cançó que haguem utilitzat abans per motivar-nos.

Recorda que la millor motivació sempre neix de l’interior.

FONTS CONSULTADES

Marshall, S. & Paterson, L. (2018). La Mente del deportista. Edicions Paidotribo.

Pomares, R. (2016). Pautas para no dejarse vencer por el cansancio. Aparegut a El Mundo al link següent: https://www.elmundo.es/vida-sana/cuerpo/2016/03/27/56f27e7946163fa0168b459b.html



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra