COM GESTIONAR L’ÚS DE PANTALLES A CASA

COM GESTIONAR L’ÚS DE PANTALLES A CASA

Vivim envoltats de pantalles: mòbils, tauletes, ordinadors i televisors formen part del nostre dia a dia. Però, quina és la millor manera d’introduir-les en la vida dels infants i adolescents? Quins límits cal posar i com podem fer-ho sense conflictes constants?

L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha actualitzat el seu Pla Digital Familiar, recollint les últimes evidències científiques. La conclusió és clara: el mal ús de les pantalles afecta directament el son, l’alimentació, el desenvolupament cerebral i l’estat emocional dels menors.

SON

Un major temps d’ús de les xarxes socials i videojocs s’associa amb: menys hores al llit, anar-se’n a dormir més tard i una latència més gran per iniciar el son. A més, l’ús de pantalles abans d’anar a dormir provoca: un augment de la somnolència diürna; una disminució de la somnolència nocturna; una reducció de la secreció de melatonina; un retard del rellotge circadiari; i una reducció i retard del son REM. Tot plegat afavoreix l’estat d’ànim depressiu, alteracions de conducta, baixa autoestima i alteracions en el desenvolupament cerebral.

ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ

Alguns estudis associen el temps davant la televisió amb una dieta menys saludable, afavorint el consum d’aliments hipercalòrics i, per tant, augmentant el risc de sobrepès i obesitat.

ACTIVITAT FÍSICA

S’ha demostrat que els adolescents que ja tendeixen al sedentarisme passen més temps davant de pantalles. Per contra, limitar-ne l’ús afavoreix la pràctica d’activitat física. Es recomana realitzar activitat física moderada o intensa durant un mínim de 60 minuts al dia en infants i adolescents.

RISC CARDIOVASCULAR

La manca d’exercici físic per dedicar massa temps a les pantalles augmenta el risc de desenvolupar síndrome metabòlica. En canvi, reduir el temps davant de pantalles s’ha relacionat amb una disminució de la pressió arterial i un augment del colesterol “bo” (HDL).

FATIGA VISUAL

L’ull sec, la picor ocular, el llagrimeig, la sensació de tenir un cos estrany a l’ull o la visió borrosa són alguns dels símptomes provocats per l’excés de pantalles, així com el dolor cervical o lumbar, la fatiga general i la cefalea. A més, en la infància i adolescència afavoreix especialment la miopia progressiva i l’estrabisme agut.

VOLUM CEREBRAL

L’evidència científica apunta a una disminució del gruix del còrtex cerebral en diverses regions, a causa de l’ús excessiu de pantalles.

A continuació us deixem les recomanacions per a l’ús de pantalles per franges d’edat.

FINS ALS 6 ANYS: CAP PANTALLA, SI ÉS POSSIBLE

La nova guia recomana no exposar els infants menors de 6 anys a pantalles, ja que encara estan en una etapa crítica de desenvolupament neurològic i emocional. El joc lliure, el moviment i la interacció real són fonamentals.

Només s’accepten excepcions puntuals, com una videotrucada amb familiars, sempre sota la supervisió directa d’un adult i per un temps breu.

RECOMANACIONS:

  • No utilitzar pantalles per calmar plors o distraccions.
  • Afavorir alternatives com contes, jocs de construcció o música.
  • Evitar pantalles abans de dormir per no interferir en el ritme circadiari.

DE 6 A 12 ANYS: MENYS D’UNA HORA DIÀRIA

A aquesta edat, el temps de pantalla hauria de ser molt limitat i estar clarament regulat. L’AEP recomana no sobrepassar els 60 minuts al dia, inclòs el temps dedicat a tasques escolars amb dispositius.

RECOMANACIONS:

  • Trieu contingut educatiu i de qualitat.
  • Eviteu pantalles a l’habitació i al bany.
  • Establiu horaris i normes clares sobre temps i continguts.
  • Potencieu activitats alternatives com l’esport, el joc a l’aire lliure i la lectura.

DE 13 A 16 ANYS: CONTROL I LÍMITS CLARS

Durant l’adolescència, les pantalles poden tenir un impacte significatiu en l’autocontrol, la memòria i l’estat emocional. L’AEP recomana no superar les dues hores al dia, incloses les hores dedicades a tasques escolars digitals.

RECOMANACIONS:

  • Parleu amb ells sobre els riscos reals (addicció, son, comparació social).
  • Retardeu tant com es pugui l’accés al primer mòbil amb connexió a internet.
  • Utilitzeu aplicacions de control parental, però fomenteu el diàleg i la confiança.
  • Prioritzeu les relacions presencials, l’activitat física i la participació en activitats culturals.

EL PAPER DELS PARES I MARES: MODEL I LÍMITS

Els infants imiten allò que veuen. Si els adults passem molta estona davant la pantalla, ells també ho faran. Així que una bona estratègia és aplicar també a nosaltres mateixos part dels límits que volem transmetre.

No es tracta de demonitzar la tecnologia, sinó d’aprendre a conviure-hi de manera saludable i equilibrada. Això implica temps de qualitat, normes clares i espais de desconnexió a casa.

RECURSOS ÚTILS PER A FAMILIES

  • Pla Digital Familiar de l’AEP: una eina interactiva per establir pautes digitals a mida de cada família.

https://plandigitalfamiliar.aeped.es

  • Informe sobre impacte educatiu dels dispositius digitals: detalla com afecten el rendiment i l’atenció a l’aula.Descarrega el document (PDF)

FONTS CONSULTADES

Asociación Española de Pediatría. (2024). Actualización del Plan Digital Familiar. Recuperat de https://plandigitalfamiliar.aeped.es/plandigitalfamiliar.php

Asociación Española de Pediatría. (2024). Impacto de los dispositivos digitales en el sistema educativo. Recuperat de https://plandigitalfamiliar.aeped.es/downloads/Impacto_dispositivos_digitales_en_el_sistema_educativo_CPS.pdf

Asociación Española de Pediatría. (2024). Cero pantallas hasta los 6 años y solo una hora al día entre los 6 y 12. Nota de premsa.

@capsiandorra
@capsiandorra
@capsiandorra