BURNOUT: MÉS ENLLÀ DE L’ESTRÈS

BURNOUT: MÉS ENLLÀ DE L’ESTRÈS

Sentir-te buit; incapaç d’enfrontar problemes o de resoldre’ls; dificultats en la son i en l’alimentació; sentiments de tristesa, d’irritabilitat; no gaudir amb el que abans gaudies, sentir-se saturat, etc. Símptomes que sovint els notes pensant en la feina. I si és estrès laboral??

L’estrès es pot definir com a un tipus de tensió excessiva. Quan el nostre nivell d’estrès és molt baix vol dir que estem en una situació de dèficit; en canvi, quan és molt alt vol dir que estem en una situació d’estrès excessiu, per tant, de malestar.  Què passa quan aquest estrès es perllonga en el temps???

Podem desencadenar la síndrome de Burnout, síndrome de desgast professional o també molt sovint anomenat: sentir-se cremat de la feina.

QUÈ ÉS EL BURNOUT?

El terme Burnout va ser descrit a 1974 per Freudenberg per referir-se als problemes dels treballadors del ram dels serveis socials. A 1977, amb Maslach, és quan el terme comença a agafar sentit psicològic, el qual persisteix fins a l’actualitat, com el sentiment d’estar cremat en el treball que experimenten els professionals que tenen la tasca de relacionar-se amb altres persones; en el treball cara a cara.

La Síndrome Burnout, és un tipus d’estrès, en aquest cas del món laboral, es pot definir com un estat d’esgotament físic, mental i emocional que afecta directament en l’autoestima de la persona afectada. Està caracteritzat per un procés progressiu pel qual les persones perden l’interès en les seves tasques, en les seves responsabilitats i poden arribar fins i tot a patir depressió severa.

Quan els treballadors empren el terme de Burnout s’estan descrivint com a persones que se senten buides, alienades, desmotivades o cremades en els seus llocs de treball.

Diversos autors defineixen el desgast professional a través de les següents dimensions:

Esgotament: el desgast comporta un esgotament mental i físic, a més a més de falta d’energia.

Despersonalització: avalua el grau d’indiferència i apatia de la persona desgastada davant la feina. Es pot manifestar a través d’actitud negativa vers a clients o companys, i molt sovint la persona desgastada no n’és conscient.

Baixa realització personal: disminució de l’autoestima, sentiments de frustració, sentiment de saturació constant, etc.

Actualment, encara no apareix aquest concepte, amb codificació pròpia, en els manuals diagnòstics de psicopatologia, però en molts països l’encabeixen a través dels trastorns d’ansietat i/o depressius; en altres països, com per exemple a Suècia, s’arriben a donar baixes mèdiques per desgast professional o burnout.

 

QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES?

Els símptomes de sentir-se cremat a la feina o de desgast professional van apareixent en la persona de forma progressiva, els podem classificar en 4 grups.

  • Símptomes psicosomàtics: mal de cap, taquicàrdia molèsties gastrointestinals, insomni, entre altres.
  • Símptomes conductuals: problemes de relació amb companys, absentisme laboral, irritabilitat, absentisme, malentesos per dificultats en la comunicació, dificultats per concentrar-se, etc.
  • Símptomes emocionals: distanciament afectiu, angoixa o estat permanent de nerviosisme, depressió, baixa autoestima, disminució del rendiment laboral i sentiment d’esgotament, fracàs i impotència.
  • I en últim lloc, els Símptomes defensius: que consisteixen en la negació de la simptomatologia descrita i voler desplaçar aquests sentiments cap a altres àmbits del seu dia a dia.

QUINES SÓN LES CAUSES?

Existeixen una sèrie de factors que provoquen l’aparició de l’ansietat, i quan aquesta no està ben controlada i es prolonga en el temps pot acabar transformant-se en estrès laboral.

L’esgotament en el treball depèn tant de factors personals, com per exemple pot ser el nivell de tolerància a la frustració i a l’estrès de cadascú, com de factors organitzacionals on, per exemple, s’inclouria la definició poc acurada de les tasques del lloc de treball, l’ambient laboral, l’estil de lideratge de l’empresa, entre d’altres.

Les causes més comunes del Burnout són les següents:

– Manca de control o incapacitat per influir en les decisions laborals.

– Sobrecàrrega de feina tant en volum com en dificultat.

– Expectatives laborals poc clares o poc realistes.

– Mal ambient laboral, a través de conflictes dins de la feina.

– Manca de comunicació per part de l’empresa cap als treballadors.

– Manca d’organització laboral, tant sigui pròpia del treballador com del funcionament de la mateixa empresa.

– Diferències en els valors de cadascú, com podria ser no estar d’acord en com un superior tracta a algun company de feina.

– Tasques monòtones o caòtiques en les quals es requereix molta capacitat d’estar concentrat pot comportar desmotivació i derivar a fatiga crònica.

– Sentiment d’aïllament a la feina.

– Desequilibris entre la vida laboral, familiar i social, poden portar al Burnout; però molt sovint també poden ser conseqüència de la negació de la simptomatologia, en la que desplacem el que ens està succeint als altres àmbits del nostre dia a dia com a mecanisme de defensa, com ja hem mencionat anteriorment.

COM PODEM PREVENIR-HO? I TRACTAR-HO?

L’estrès laboral o el Burnout es fa evident quan apareixen conseqüències negatives tant en l’àmbit personal com en relació amb el desenvolupament del treball diari. Ignorar o no tractar aquesta síndrome pot comportar moltes conseqüències tant a nivell mèdic com psicològic, però a més a més cal incloure conseqüències en l’àmbit familiar, social, laboral i econòmic.

Per a prevenir el Burnout:

– Exterioritza les teves emocions, preocupacions i sentiments amb familiars, amics o companys de feina. Està demostrat que les persones que exterioritzen aquests sentiments alliberen més la tensió, igual que les persones que acostumen a riure molt.

– Avalua quines són les preocupacions específiques o situacions que poden estar afectant la teva jornada laboral, parla-ho amb algun company o bé amb algun superior per poder arribar a compromisos o solucions que t’ajudin a créixer laboralment. També, et pots demanar, “Què puc fer per créixer laboralment?”, “com puc millorar en…?“

– Prova d’organitzar la jornada laboral combinant temps de treball i de descans per evitar la fatiga mental. És important incloure temps per moure’s i/o caminar una mica per evitar la rigidesa muscular.

– Elimina tasques innecessàries i aprèn a gestionar el temps de forma adequada.

– Fora de la teva jornada laboral:

  • Passa temps de qualitat amb família i amics, no et tanquis!
  • Descansa i alimenta’t correctament i busca temps per fer exercici físic.
  • Realitza tasques que et permetin gaudir i sentir-te bé.

I si, ja considero que estic desgastat o amb Burnout, què puc fer?

El tractament de l’estrès laboral consisteix a anar controlant els diferents factors que el causen. És important saber detectar els diferents factors que provoquen el malestar a fi de poder evitar-los o posar-hi remei. La millor opció sempre és buscar ajuda professional per tal de detectar aquests factors que contribueixen a l’esgotament del treball i buscar conjuntament la millor manera de solucionar-ho, ja que cada persona té diferents estils d’afrontament o altres problemes que poden estar influint a aquest esgotament.

FONTS CONSULTADES

García-Allen, J (Actual. 13/09/24) Burnout (Síndrome del quemado): Cómo detectarlo y tomar medidas. Organizaciones y recursos humanos: Psicología y Mente.

https://psicologiaymente.com/organizaciones/burnout-sindrome-del-quemado

Mayo Clinic (16/03/24) Desgaste laboral: cómo detectarlo y tomar medidas. Estilo de vida saludable: Mayo clínic.

https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/burnout/art-20046642

Maslach, C; Jakson, S.E. (1986). MBI, Inventario “Burnout” de Maslach. TEA Ediciones: Madrid 1997.

Sevilla Martinez, M; Sanchez-Monge, M (Actual.18/04/2024) Síndrome Burnout. Psicología:Cuídate Plus

https://cuidateplus.marca.com/enfermedades/psicologicas/sindrome-burnout.html

@capsiandorra
@capsiandorra
@capsiandorra