AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES

AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES

Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries cada vegada estan més presents en la població i és important tenir-ho en compte per evitar altres patologies i molèsties varies. Encara que la simptomatologia d’aquestes dos afeccions alimentaries pot ser similar, són dos condicions completament diferents.

Molt sovint parlem d’al·lèrgies i intoleràncies alimentaries de manera indistinta i cal tenir en compte de que són dos afeccions molt diferents. A continuació aprendrem a diferenciar l’una de l’altra i veurem les característiques principals de cadascuna.

La principal diferència entre ambdós conceptes és que en una al·lèrgia hi ha una actuació del sistema immune, mentre que en una intolerància no. Una intolerància es una afectació metabòlica i digestiva. Una altra diferència és la rapidesa amb la que es desenvolupen els símptomes. En el cas de les al·lèrgies, la simptomatologia sol aparèixer de manera immediata, contràriament, en el cas de les intoleràncies aquesta aparició és més tardana.

AL·LÈRGIES

Com hem comentat anteriorment, les al·lèrgies es produeixen quan l’organisme detecta algun aliment o ingredient com a una substància estranya i el sistema immune reacciona per protegir-nos. Actualment hi ha més de 70 aliments implicats en al·lèrgies, d’adults (principalment fruita, verdura, cacauets i fruits secs). En el cas dels nens, els aliments potencialment al·lèrgens són menys (ou, llet, cacauets i fruits secs).

Per tal d’estandarditzar tots aquests aliments potencialment al·lèrgens, la Unió Europea ha consensuat 14 ingredients com a principals responsables de la majoria d’al·lèrgies (per el que es de obligada declaració en l’etiquetatge nutricional).

Aquests ingredients són: gluten (present en cereals com el blat, la civada, el sègol, kamut o triricale), fruits secs de closca (ametlles, avellanes, nous, festucs, anacards…), peix (tant blau com blanc), llet i els seus derivats, soja, crustacis, mol·luscs, ous, cacauet, api, mostassa, sèsam, tramussos i sulfits (presents en el vi o en algunes conserves per exemple).

INTOLERÀNCIES

Recordant el que hem dit anteriorment, aquesta reacció és metabòlica i digestiva, no hi ha una implicació del sistema immune. Les reaccions són dosi-depenent, és a dir, quanta més quantitat de la substància que ens provoca la intolerància consumim, més gran serà la reacció.

Les intoleràncies més comuns són a la lactosa i al gluten i van molt relacionades l’una amb l’altra.

SIMPTOMATOLOGIA

Els símptomes tant de l’al·lèrgia com de la intolerància poden ser molt similars. Es caracteritzen per presentar mal de panxa, inflor, nàusees, vòmits, inflamació de llavis i mucoses, èczemes o fins i tot en el cas de les al·lèrgies, un xoc anafilàctic.

TRACTAMENT

En ambdós casos, l’únic tractament per evitar aquestes patologies és eliminar per complet l’aliment o substància causant de la reacció. En el cas de les intoleràncies, cada persona té un grau més sensible o menys d’afectació , per el que és possible que petites quantitats no provoquin cap reacció. En el cas de les al·lèrgies, no hi ha una dosi tolerable, per el que si és important evitar per complet el causant de l’al·lèrgia.

IMPORTANT!

No puc acabar aquest article sense comentar la importància de no confondre una al·lèrgia amb una intolerància, ja que per un al·lèrgic pot tenir conseqüències molt greus. És important no confondre l’al·lèrgia a la llet o a la proteïna de vaca amb una intolerància a la lactosa. Les reaccions són molt diferents i en cas de consumir aquestes substàncies, a un intolerant pot provocar-li malestar, dolor, abdominal, flatulències o nàusees, però a un al·lèrgic la simptomatologia pot ser molt greu.

La llet no només conté lactosa, sinó que hi ha altres substàncies precursores d’una al·lèrgia com la caseïna, les lactoglobulines i la lacto albúmina. Un intolerant a la lactosa podria consumir llet sense lactosa o fins i tot làctics com el formatge curat (ja que conté menys lactosa i recordem que les intoleràncies són dosi-depenent). Però un al·lèrgic no podria consumir llet sense lactosa ja que només s’elimina la lactosa, no la resta de substàncies.Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra