ETS UNA PERSONA EMPÀTICA?

ETS UNA PERSONA EMPÀTICA?

T’imagines posar-te en la pell d’una altra persona, entendre com se sent i per què? Això és, en poques paraules, l’empatia: la capacitat d’escoltar i comprendre a l’altre sense jutjar. És com si durant uns minuts deixéssim la nostra pròpia història de banda per endinsar-nos en la dels altres.

Per exemple, pensa en aquell amic que ha tingut un mal dia. En lloc de dir-li simplement “Ànims, tot anirà bé!”, practicar l’empatia seria escoltar-lo de debò, preguntar-li com se sent i dir-li: “Entenc que això et fa sentir malament, ha de ser dur per tu.” Aquesta connexió ens fa humans i ens permet crear vincles més profunds amb les persones que ens envolten. A tots ens agrada sentir-nos escoltats i compresos.

L’empatia no només millora les relacions personals; també és essencial a la feina, a les escoles, i fins i tot en com ens relacionem amb la societat en general. A través d’aquest article, explorarem què és l’empatia i com podem fomentar-la per aconseguir una millor versió de nosaltres mateixos.

 

PRIMER DE TOT… ETS UNA PERSONA EMPÀTICA? Fes el test en 1 minut!

Et proposem de contestar un senzill qüestionari de 10 preguntes per poder esbrinar si ets una persona empàtica. Respon a les preguntes amb:

A) Sempre – B) Sovint – C) De vegades – D) Gairebé mai

1. Quan algú m’explica un problema, l’escolto sense interrompre’l ni donar-li solucions de seguida.

2. Em poso en la pell dels altres, fins i tot si pensen molt diferent de mi.

3. Em costa veure patir algú i intento ajudar, encara que no sàpiga què dir.

4. Valido els sentiments dels altres encara que no els comparteixi.

5. Soc capaç de deixar de banda el meu punt de vista per entendre millor l’altre.

6. Quan algú m’explica una situació difícil, l’escolto amb interès real, no només per educació.

7. Em preocupo pel benestar emocional de les persones del meu entorn.

8. Sé posar límits sans per no carregar amb el malestar dels altres.

9. Evito jutjar de pressa i m’esforço per comprendre les causes del comportament aliè.

10. Em sento connectat/da emocionalment quan algú comparteix una emoció profunda amb mi.

A continuació comprova els teus resultats de forma orientativa:

  •  Majoria de A i B: Tens un nivell alt d’empatia. Segurament la gent se sent escoltada i còmoda amb tu. Només vigila no carregar-te massa amb les emocions dels altres.
  • Majoria de C: Tens una base empàtica, però potser et costa connectar o mantenir l’empatia en situacions més difícils. Reflexionar-hi et pot ajudar a créixer.
  • Majoria de D: L’empatia no és el teu fort ara mateix, però és una habilitat que es pot entrenar com qualsevol altra. Comença per escoltar sense jutjar.

QUÈ ÉS L’EMPATIA?

L’empatia és la participació efectiva i, en general, emotiva, d’una persona en una realitat aliena. Ser empàtics és tenir la capacitat de “llegir” emocionalment les persones, de comprendre’n les emocions i els sentiments. A més, és un dels requisits de la intel·ligència emocional i està relacionada amb la comprensió, el suport i l’escolta activa.

Ser una persona empàtica implica posseir una sèrie de qualitats que permeten comprendre i connectar amb els altres a un nivell profund. Les persones empàtiques tenen una sèrie de característiques pròpies:

  • Sensibilitat emocional: Les persones empàtiques són capaces de sentir el que senten els altres i entendre les seves emocions. Això, tot i ser una fortalesa, pot convertir-se en un repte quan es senten obligades a implicar-se en situacions que, en realitat, no tenen res a veure amb elles.
  • Escolta activa: No es limiten a sentir, sinó que escolten amb atenció. Analitzen el que l’altra persona els explica, entenen el perquè de les seves emocions, les validen i responen d’una manera adequada i compassiva.
  • Flexibilitat i equilibri: No veuen les coses com a absoluts, blanc o negre, sinó que saben que hi ha molts matisos. Davant un conflicte, busquen solucions intermèdies en lloc de prendre partit fàcilment.
  • Respecte i tolerància: Entenen que cada persona pren les seves decisions, fins i tot si són diferents de les seves pròpies. Per exemple, si en Joan discuteix amb els seus pares en un moment difícil, la Maria, tot i no compartir les seves accions, el respecta, entén la seva postura i li dona suport.
  • Donen molta importància a la comunicació no verbal: Les persones empàtiques són més receptives a gestos, mirades i tons de veu, més enllà de les paraules. Això els permet captar el missatge emocional que s’amaga darrere del llenguatge verbal.
  • Confien en la bondat humana: En conèixer a algú, parteixen de la idea que és una persona bona, independentment de la seva reputació, fins que es demostri el contrari. Creuen en la naturalesa essencialment bona de les persones.
  • Estil comunicatiu passiu: A vegades, la necessitat de comprendre els altres pot portar-les a posar els interessos aliens per sobre dels seus propis. Per exemple, la Maria podria donar suport al seu germà enfront dels seus pares, fins i tot si això li provoca un conflicte personal.
  • Cura en les paraules: Sempre mesuren el que diuen per minimitzar l’impacte negatiu. S’expressen amb tacte i delicadesa.
  • Adaptabilitat: Comprenen que cada persona és única, amb necessitats diferents, i saben tractar cadascú d’acord amb les seves circumstàncies.

COM PODEM FOMENTAR L’EMPATIA?

L’empatia és una habilitat que sorgeix de manera natural al llarg del creixement emocional i social dels infants. Comença a desenvolupar-se durant la infància, es consolida a l’adolescència i es practica al llarg de la vida adulta. Tot i així, també és possible treballar-la i enfortir-la en l’etapa adulta si es posen en marxa algunes estratègies concretes per fomentar-la. A continuació, explorarem algunes de les eines més efectives per fomentar aquesta capacitat tan valuosa.

Practica l’escolta activa: Aquesta tècnica, proposada per Carl Rogers, ens ajuda a escoltar i comprendre allò que una altra persona ens vol transmetre i a demostrar-li que hem entès el seu missatge. No es tracta només d’escoltar amb les orelles, sinó de connectar emocionalment amb el que ens diuen. Per ser empàtic, és essencial aprendre a escoltar activament, entendre les emocions de l’altre i oferir-li una resposta significativa.

Sigues assertiu i deixa enrere els prejudicis: Les persones empàtiques solen ser respectuoses i tolerants, evitant jutjar els altres. Encara que no estiguis d’acord amb les decisions d’algú, és important intentar comprendre-les i respectar-les, tot i que tu no haguessis actuat de la mateixa manera. L’estil de comunicació assertiu no només permet que connectem millor amb els altres, sinó que també fomenta relacions més saludables i honestes.

Adopta pautes de comunicació saludables: Posa atenció tant al llenguatge verbal com al no verbal de la persona amb qui interactues. Respon de manera adequada, mostra interès sincer pel que l’altra persona t’explica i adapta el teu to emocional al de l’altre. Observa els gestos, les mirades i tot allò que no s’expressa només amb paraules, sempre aporta molta informació.

Valora el patiment dels altres: Minimitzar el dolor o el patiment de les altres persones és una actitud que s’allunya molt de l’empatia. El que per nosaltres pot semblar poca cosa, per a algú altre pot ser un gran repte. Aprendre a posar-nos en la seva pell i reconèixer les seves dificultats és clau per connectar emocionalment.

Sigues agraït sempre que tinguis l’ocasió: L’agraïment és una manera senzilla i poderosa de demostrar empatia. Valora i agraeix l’esforç dels altres, ja que és un primer pas per connectar emocionalment amb les persones del nostre voltant.

Coneix-te a tu mateix: Per poder entendre els altres, primer has de ser capaç d’entendre’t a tu mateix. Dedica temps a reflexionar sobre els teus propis sentiments i accions, i aprèn a ser empàtic amb tu mateix.

La teràpia pot ser clau per fomentar l’empatia: El suport psicològic és una de les eines més valuoses i efectives per desenvolupar una major capacitat empàtica. Si creus que necessites orientació professional per treballar aquesta habilitat, no dubtis a buscar ajuda. Posar-te en mans d’un especialista pot marcar la diferència en el teu creixement personal i emocional.

FONTS CONSULTADES

Aparicio Pérez, T. Como desarrollar la empatia. Puleva: Nutrición y Bienestar.

https://www.lechepuleva.es/nutricion-y-bienestar/como-desarrollar-la-empatia

Sanchez Cuevas, G (09/03/2022). El arte de comprender emociones, la empatía.  Portal: La Mente es maravillosa.

https://lamenteesmaravillosa.com/el-arte-de-comprender-emociones-la-empatia/

Santa Cecilia, T. (06/03/2023). Las 8 estrategias para desarrollar la empatía. Portal Psicologia y Mente.

https://psicologiaymente.com/social/estrategias-desarrollar-empatia

@capsiandorra
@capsiandorra
@capsiandorra