26 juny CONTES PER REFLEXIONAR: ELS SIS SAVIS CECS I L’ELEFANT
“Hi havia una vegada, sis ancians savis que no gaudien del do de la vista, sent cecs i emprant el sentit del tacte per experimentar i conèixer les diferents realitats, éssers i objectes del món.
Un dia, algú va portar un elefant al poble. Davant d’aquesta situació, els sis homes van buscar la manera de saber com era un elefant, ja que no el podien veure.
– Ja ho sé -va dir un d’ells-. Toquem-lo!
– Bona idea -van dir els altres-. Així sabrem com és un elefant.
Dit i fet. El primer va tocar una de les grans orelles de l’elefant. La tocava lentament cap endavant i cap enrere.
– L’elefant és com un gran ventall -va dir el primer savi.
El segon, palpant les potes de l’elefant, va exclamar: “és com un arbre!”.
– Tots dos us equivoqueu -va dir el tercer savi i, després d’examinar la cua de l’elefant, va exclamar-. L’elefant és com una corda!
Justament llavors, el quart savi, que estava palpant els ullals, va bramar: L’elefant és com una llança!
– No!, no! -va cridar el cinquè-. És com un alt mur (el cinquè savi havia estat palpant el costat de l’elefant).
El sisè savi va esperar fins al final i, tenint agafada amb la mà la trompa de l’elefant, va dir: “tots us equivoqueu, l’elefant és com una serp”.
– No, no. Com una corda.
– Serp.
– Un mur.
– Us equivoqueu.
– Tinc raó.
– Que no!
Els sis homes es van embarcar en una interminable discussió durant hores, sense posar-se d’acord sobre com era l’elefant.
Com que tots defensaven les seves posicions amb afany, van recórrer a l’ajuda d’un setè savi que hi podia veure. Aquest els va fer veure que en realitat tots tenien part de la raó, ja que havien estat descrivint una única part del conjunt de l’animal, i que tot i no equivocar-se, cap d’ells no havia pogut conèixer-lo en la seva totalitat”.
Aquest conte és una història tradicional originària de l’Índia i forma part de la literatura oral de la cultura índia. Ens ofereix una metàfora que mostra les limitacions de la percepció que tenim els humans i la complexitat de la realitat.
LA NOSTRA PERCEPCIÓ ÉS SUBJECTIVA.
Els sis savis cecs simbolitzen com cadascun de nosaltres percep el món d’una manera única i personal. La percepció està influenciada per les nostres experiències, creences i limitacions sensorials. Això ens recorda que la nostra visió del món és parcial i limitada, i que no podem pretendre comprendre la realitat en la seva totalitat només a través de la nostra pròpia perspectiva.
PER AIXÒ, ÉS IMPORTANT COMUNICAR-SE.
La discussió entre els savis reflecteix la naturalesa humana de defensar les nostres pròpies percepcions com a veritats absolutes. La història ens ensenya la importància de la comunicació oberta i l’escolta activa per poder comprendre les perspectives dels altres i arribar a una comprensió més completa i acurada de la realitat. Per poder tenir en compte l’opinió dels demés, hem d’escoltar.
ÉS NECESSÀRIA UNA VISIÓ HOLÍSTICA.
El setè savi, que pot veure, representa la importància de tenir una visió holística i integradora.
SIGUEM HUMILS.
Un dels símptomes clars de la ignorància és, paradoxalment, creure que estem en possessió de la veritat, o dit altrament, creure que tenim la raó. Acceptar que la nostra comprensió és limitada requereix una certa humilitat intel·lectual. Aquest conte ens anima a reconèixer les nostres pròpies limitacions i a estar oberts a l’aprenentatge continu.
La realitat és complexa, reconeix que la teva percepció és limitada, valora la perspectiva dels demés i adopta una actitud oberta i col·laboradora.
Aquí podreu consultar una versió infantil del conte amb il·lustracions. https://contenidos.mineducacion.gov.co/ntg/ninos/cuentos/Los_tres_ciegos_y_el_elefante.pdf
FONTS CONSULTADES:
Lemos Rodríguez, R (2022). Los seis sabios ciegos y el elefante: un cuento para valorar las opiniones de los demás. Recuperat de: https://lamenteesmaravillosa.com/los-seis-sabios-ciegos-y-el-elefante-un-cuento-para-valorar-las-opiniones-de-los-demas/
Carril, J. Los 6 sabios ciegos y el elefante. Recuperat de: https://www.javiercarril.com/los-6-sabios-ciegos-y-el-elefante/