02 març CLAUS PER POTENCIAR EL BENESTAR AMB LA PARELLA
Vols millorar la teva relació de parella?
Saps com enfortir la teva relació?
Saps com millorar la vostra comunicació?
Són molts els que es pregunten quins són els ingredients necessaris per aconseguir un amor real i durador. La veritat és que no hi ha variables constants per aconseguir el benestar en la parella. No obstant això, i encara que totes les persones són diferents, la psicologia estableix certes mesures que es poden prendre per millorar la relació.
CLAUS PER POTENCIAR EL BENESTAR I LA FELICITAT EN LA PARELLA
- Evita les expectatives i no esperis de la teva parella que faci el mateix que tu faries. No creguis que pots llegir la seva ment i que saps el perquè de les coses. Així que no anticipis ni facis suposicions, si tens dubtes, pregunta.
- Realitza comentaris constructius. Abans d’iniciar una discussió, pensa en si el que estàs a punt de dir és constructiu o destructiu per a la relació.
- Tots els defectes que percebis en l’altre, revisa-te’ls. La parella és com un mirall i ens dona l’oportunitat d’evolucionar personalment.
- Toca. Potencia el contacte físic i erotitza el teu dia a dia. Fes petons, carícies, abraçades, trobades sexuals, etc. Recordeu que la parella no pot funcionar només amb sexe però tampoc sense sexe. El millor model és el que li vagi bé a cada parella, si ho decideixen de mutu acord, poden viure satisfactòriament sense sexe.
- Reserva espais per compartir moments junts. Destina moments en els que practiqueu alguna activitat en conjunt. Destina també moments per mantenir converses més intimes, d’aquestes que només compartiu vosaltres dos. Podeu parlar de les vostres emocions, dels vostres pensaments, de la relació, dels somnis que teniu, etc. No confonguis l’estabilitat amb la rutina.
- Aprèn de la teva parella i de la relació. La parella pot ser un model per potenciar el propi benestar o desenvolupar una habilitat. Pensa el que admires de la teva parella i fes-li-ho saber. També us podeu apuntar a aprendre alguna cosa junts. L’aprenentatge en la parella és molt enriquidor.
- Mantingues un espai individual. L’elecció d’estar amb la teva parella ha d’estar basada des de la llibertat, no des de la necessitat. No confonguis una parella per sempre amb estar sempre amb la teva parella. Potencia els moments individuals dins de la relació i anima a la teva parella a mantenir-los també. Tingueu molt present que la gelosia i la possessió no són més que una mostra d’inseguretat.
- Aprèn a tolerar les diferències. No tractis de canviar l’altra persona.
- Respecta les seves emocions. Cada persona és única i sent de forma diferent, això és precisament el que enriqueix.
- Cuida els petits detalls. Les relacions canvien, evoluciones, passen per diferents etapes, no són estàtiques. És important mantenir la ment oberta a millorar i créixer conjuntament, per a que la teva parella triï seguir estant amb tu, i tu amb ella. Recorda que la parella funciona millor amb reforços que amb esforços. Procura tenir present que conviure implica concedir (fer aportacions positives a la convivència).
CLAUS DE LA COMUNICACIÓ PER CRÉIXER EN PARELLA
La comunicació és essencial en la relació de parella. Pot ser una gran font de coneixement personal. Analitzant la forma de comunicar-nos, prenem consciència de les àrees de millora i de modificar allò que dificulta l’harmonia.
Aquestes claus et serviran de guió per millorar la vostra comunicació.
- CONSTRUIR. Expressa només allò que us faci créixer. Un diàleg constructiu parteix del respecte mutu i té com a objectiu sumar a partir d’un intercanvi. La finalitat de les intervencions constructives és créixer, no modificar el pensament de l’altre.
Això que vull dir-li, és constructiu o destructiu?
Compartir això amb la meva parella, ens ajudarà a créixer o només serà una font de malestar?
- REFORMULAR EN POSITIU LES QUEIXES. Expressa’t sense cercar culpables i sense criticar. És important reconèixer les pròpies emocions i aprendre-les a expressar en primera persona. Responsabilitzat de com et sents sense culpabilitzar a la teva parella i sense criticar. “Em sento trist” VS “em fas sentir trist“. És important expressar el que ens molesta, però de forma adequada, compartint la responsabilitat de la situació.
Què és el que li vull expressar a la meva parella realment?
¿Per què l’hi vull dir?
- ESCOLTAR. Amb tots els sentits, sense filtres i sense interrupcions. Contempla tot el que et transmet (missatge, el cos, els gestos, etc.). És un error atribuir una intencionalitat concreta a les paraules de l’altre, fent servir el nostre filtre. Fer un filtre impedeix escoltar el que veritablement ens volen comunicar. Aprendre a escoltar fins al final sense afegir intencionalitat i verificant les nostres interpretacions. Per millorar l’escolta també és fonamental triar el moment de parlar.
- CENYIR-SE AL TEMA. Parlar sense dobles missatges, concretant i sense utilitzar generalitzacions ni etiquetes. Al realitzar una crítica constructiva, és fonamental que ens centrem en l’acció d’aquest moment, sense utilitzar generalitzacions de Mai / Sempre; perquè en aquest cas estaríem etiquetant a la parella i utilitzant una conversa destructiva. Els dobles sentits creen missatges ocults que causen malentesos.
- EMPATITZAR. Tractar de comprendre i posar-se al lloc de la parella. Prendre consciència de les nostres emocions ens ajuda a gestionar-les millor i a poder-les compartir amb més facilitat. Fer atenció a les emocions de la parella ens permet validar i donar la importància que es mereixen.
Estic empatitzant o estic jutjant directament?
- RECONÈIXER LA REALITAT SUBJECTIVA. Connecta amb la humilitat i no defensis la teva realitat com l’única veritat possible. Tenir present que parlem des de les nostres creences i experiències i que la realitat que estem defensant com objectiva, es troba plena de subjectivitat. Flexibilitzar la comunicació, ajuda a desprendre dels termes absoluts i rígids que busquen imposar les idees. La diversitat d’opinions enriqueix la relació.
Expressar-se en termes: “Sota el meu punt de vista” o “El que jo penso és que …”.
FONTS CONSULTADES
Bolinches, A (1998). El arte de enamorar. Debolsillo clave
Conrad, C & Milburn, M. (2002). Inteligencia Sexual. Planeta: Barcelona
Institut Gomà (2020). Documents del curs Creixement sexual i de parella.
Seligman,M. (1997).No puedo ser más alto, pero puedo ser mejor. Grijalbo: Barcelona
Segueix-nos a: