22 febr. COM SEGUIR MOTIVAT DAVANT LA INCERTESA?
Des de que tot ha esclatat al mes de març del 2020, els nostres plans, les metes i objectius s’han hagut de veure aplaçats, modificats i fins i tot aturats. Des de fa gairebé ja, un any, que la incertesa s’ha apoderat en gran part de les nostres vides. Però molt sovint ho enfoquem com quelcom negatiu, quan en realitat, pot no ser-ho i convertir-se en oportunitats si aprenem a gestionar-la.
Es cert que el món ha viscut una situació per la qual no estava preparat i molts esdeveniments s’han cancel·lat per prevenció i seguretat. Però que passa amb totes aquelles competicions o esdeveniments per els que tan somiaves i estàs lluitant? Què passa amb la motivació? Ara ja no sents tantes ganes d’entrenar o lluitar?
La intolerància a la incertesa fa que les persones es trobin més vulnerables a l’ansietat. La solució és aprendre a fer front gradualment a la incertesa en la vida diària i reduir l’hàbit de buscar sempre certesa.
Per provar-te a tu mateix, pots començar a petita escala, és a dir, prova’t amb conductes del dia a dia, com per exemple, la propera vegada que un amic t’enviï una pregunta per WhatsApp, no responguis la immediatament, o també pots provar a sortir a entrenar o passejar sense revisar el clima abans d’anar.
A mesura que exercitis aquest la tolerància a la incertesa, aniràs reduint el nombre de vegades que necessites revisar per controlar certes coses i l’ansietat que hi va associada.
EL PRESENT/PRESENT
Partint d’aquest plantejament, un dels consells que et donem per intentar reduir l’ansietat que genera la incertesa és concentrar-te en les coses que sí que es poden controlar del teu entorn. I per això abans has d’entendre que existeixen tres temps en els que pots viure:
- El present/passat: és estar en el present però donant-li voltes a les situacions passades.
- El present/futur: és estar en el present donant-li voltes al que ha de passar.
- El present/present: Ser aquí, ara, en la situació present, centrat en el que podem fer.
El realment productiu i saludable és estar en el present/present, que és en definitiva sobre el que tenim algun control, sobre el que tenim alguna capacitat d’actuació o de canvi.
Cal tenir en compte, que davant qualsevol circumstància, per desesperant que sigui, tenim marge de maniobra per decidir, encara que només sigui l’actitud amb la qual volem viure el que ens hagi tocat, i podem influir en el que ens envolta, per petit que sembli.
Us proposem un petit exercici que us ajudarà a centrar-vos en el que podem fer i en el present/present.
EL CERCLE D’INFLUÈNCIA
És un exercici proposat per Stephen Covey, professor de la Universitat de Utah (EUA). Consisteix en enumerar les preocupacions i escriure-les al voltant d’un cercle, de manera específica i concreta. Després, només cal fer-se una pregunta: ¿quines accions concretes puc fer jo per resoldre aquests problemes?
Amb les respostes es dibuixa el cercle d’influència, més petit, però més poderós, ja que recull totes les accions que depenen de nosaltres per afrontar les preocupacions.
A partir d’aquí, cada vegada que ens assalti una preocupació, hem de posar el focus en el que està a les nostres mans. Així sentim que el nostre marge de maniobra és molt més gran davant d’un problema i evitem alimentar les nostres preocupacions, fent que la nostra capacitat per actuar es potenciï.
Mostra’t obert a les incerteses, i en lloc de pensar en termes de bo o dolent, de blanc o negre, pensa en termes de probabilitats. Quan penses en probabilitats, obres la teva ment a ser més creatiu per trobar solucions a cada problema que es pugui plantejar.
Ja saps, intenta busca solucions a cada problema i no problemes a cada solució.
FONTS CONSULTADES
Bayés, R. (1998). Psicología del sufrimiento y de la muerte Anuario de Psicologia vol. 29 – Universitat Autnoma de Barcelona
Covey, S. (1989). Los 7 Hábitos de la Gente Altamente Efectiva. Ediciones Paidós.
Segueix-nos a: