COM PUC MILLORAR L’EXCÈS DE PREOCUPACIÓ?

COM PUC MILLORAR L’EXCÈS DE PREOCUPACIÓ?

Ets dels que pateix per tot? Et diuen que penses massa? Sents malestar degut als teus pensaments? Si, el problema és clar: la motxilla de les preocupacions va massa carregada.

Hi ha una alternativa. Tenim la possibilitat de reduir el pes d’aquesta motxilla. Reduir el pes de les coses que ens inquieten i caminar més lleugers de pes pel viatge de la vida. Cal que sàpigues que totes les preocupacions no desapareixeran de cop, per art de màgia. Necessites voler fer un canvi i centrar-te en les solucions. Tot això, es clar, requereix d’una mica de temps.

Inspirant-nos en Stephen Covey i un dels seus 7 hàbits de la gent altament efectiva i sobre articles de Pilar Jericó sobre canvi i desenvolupament, proposem una estratègia que segur que t’ajuda a reduir i reconduir l’excés de preocupacions.

Les persones proactives centren els esforços en el cercle d’influència. És a dir, en el que poden fer per millorar la seva situació per així, fer que aquest cercle es vagi expandint i l’espai per a les preocupacions disminueixi.

Les persones reactives es centren en el cercle de la preocupació. L’energia negativa i la desatenció envers les àrees sobre les que es pot actuar fan que el seu cercle d’influència encongeixi, tornant-se persones més vulnerables i dependents de les circumstàncies.

La clau de tot està en pensar en el que et preocupa. Fes-te una llista si cal, de totes aquestes coses que t’inquieten i sigues el més concret possible. Anomena-la, llista de preocupacions, serà la columna esquerre. Al costat, en una columna dreta, que s’anomenarà, llista de coses que puc fer jo.  Així doncs, a cada preocupació, trobaràs una sèrie de coses que TU pots fer per controlar o millorar la situació. I no hi ha excuses: sempre tenim un marge de maniobra.

El neuròleg i psiquiatre Viktor Frankl, ho va explicar a la perfecció. Va ser presoner en varis camps de concentració nazi com Auschwitz i Dachau. A partir d’aquesta experiència, va escriure el llibre best-seller L’home a la recerca del sentit. Ens explica que fins i tot en situacions extremes tenim marge de maniobra per decidir, encara que només sigui l’actitud amb la qual volem viure el que ens hagi tocat.

La impotència és una opció entre d’altres. Tots podem influir en el que ens envolta, per petit que pugui semblar.

Per lo tant, la nostra columna dreta, la de les coses que puc fer jo, són respostes que el que fan és engrandir el cercle d’influència i fer-lo poderós en tant que em dona totes aquelles accions que estan a les meves mans per afrontar el que em preocupa.

Per exemple, si en temps de covid-19 el que em preocupa és posar-me malalt o que algun membre de la meva família emmalalteixi; jo se que ara mateix, el que puc fer és quedar-me a casa, acceptar la situació i ser solidari, parlar per videoconferència amb la meva gent, pensar en com millorar a la meva feina, aprendre coses noves, etc.

Tenint en compte aquests senzills passos, el que fem es posar la nostra atenció sobre la meva part proactiva sobre la situació, enlloc d’enfocar-me sobre la reacció i la sensació d’impotència. El que importa realment, és centrar-te sobre el teu cercle d’influència per tenir la sensació d’engrandir-lo, de tenir control sobre les situacions i crear un marge de maniobra davant dels problemes.

Així que tu decideixes que prefereixes: desenvolupes energia positiva i augmentes la teva capacitat d’actuació o et quedes enganxat en la queixa i la preocupació, reduint la teva capacitat per actuar i et converteixes en víctima?

Sigues proactiu i fes gran el teu cercle d’influència! Es un canvi de mentalitat que de ben segur et farà més fort i resistent davant dels problemes que puguin sorgir.

Bibliografia consultada:

Covey Stephen R. (2003.) Los 7 hábitos de la gente altamente efectiva. Editorial Paidòs

Jerico Pilar (2017) ¿Preocupación o influencia? Article aparegut a El País.


Segueix-nos a INSTAGRAM i a FACEBOOK

@capsiandorra