27 març COM PUC AJUDAR AL MEU FILL A AFRONTAR EL CONFINAMENT?
En aquest moment, la informació sobre el COVID-19 està evolucionant ràpidament a mesura que es confirmen nous detalls i sorgeixen noves preguntes.
El coneixement de la informació important sobre el brot, i com preparar-se, pot reduir l’estrès i ajudar a calmar les inquietuds raonables.
Aquest DOCUMENT t’ajudarà a entendre les reaccions dels teus fills i saber com actuar amb ells durant el confinament.
CONSELLS PER ALS PARES
1 – EXPLICA-LI al nen la situació segons la edat i el nivell maduratiu. Protegeix-los de la sobre-informació i de totes les alarmes socials injustificades.
2 – Assegura’t que té clar que NO ÉS LA SEVA SALUT LA QUE CORRE PERILL, sinó que ha de prendre mesures preventives i quedar-se a casa per a cuidar a les persones més grans i a les que estan malaltes.
Quedant-se a casa, ajuda a les persones que treballen als hospitals a fer la seva feina.
Recorda-li diàriament que segur que gràcies a que estan a casa hi ha molta menys gent que es posa malalta.
3 – Ajuda’ls a EXPRESSAR LES SEVES EMOCIONS. Els nens poden expressar el seu malestar de diferents formes: nerviosisme, rabietes, malsons, canvis d’humor, etc.
Pregunta’ls com es senten i mantingues una escolta activa i una actitud de comprensió, sense treure-li importància a les seves preocupacions.
Pots utilitzar estratègies de relaxació o distracció.
Recorda-li diàriament que segur que gràcies a que estan a casa hi ha molta menys gent que es posa malalta.
4 – APORTA-LI UN CLIMA DE CALMA I AFECTE. Els nens poden aprendre de nosaltres a manejar les emocions que els pertorben, i segurament necessitin més la teva atenció, el teu temps i el teu afecte.
Per poder mostrar-te emocionalment disponible per a ells necessitaràs també el teu espai, així que intenta, en la mesura del possible, establir torns amb la teva parella o un altre adult responsable.
5 – MANTINGUES LA COMUNICACIÓ AMB ALTRES MEMBRES DE LA FAMÍLIA que no estiguin presents en aquest moment, a través de la tecnologia: skype, video-trucada, trucada, etc. Això pot ser molt tranquil·litzador per a ells. També podeu organitzar trucades amb amics de l’escola/extraescolars per a que no es sentin sols.
6 – Intenta PRESERVAR LES RUTINES en la mesura del possible, establint horaris de son, menjar, estudi o jocs.
Seria recomanable que es dutxin i vesteixin tots els dies amb roba còmoda per evitar que estiguin tot el dia en pijama.
Fes partícep al nen d’aquestes rutines i que t’ajudi a elaborar un calendari per a la setmana.
7 – Busca activitats que estimulin la seva CREATIVITAT.
Això també pot ajudar-lo a canalitzar les seves emocions.
Tampoc et sentis culpable si veuen la TV més de l’habitual, això és normal en aquesta situació i hem de ser flexibles
8 – Realitza ACTIVITAT FÍSICA en família dins de les possibilitats de casa, com fer coreografies, saltar, etc. Així com també relaxació per a nens.
9 – En condicions d’estrès i més encara confinats a casa és possible que els nens es mostrin més exigents amb els pares, o que els enutjos i rabietes siguin més difícils de controlar. També és el moment de SER MÉS TOLERANTS amb algunes de les conductes infantils que normalment no els hi permetíem com córrer per casa, jugar amb la pilota…sense oblidar les normes i límits bàsics.
10 . Evita informació o actituds que contribueixin al estigma, com que el virus l’han portat de fora, etc.
Mostra-li, en canvi, exemples POSITIUS DE LA SOCIETAT: professionals sanitaris que atenen a tot el mon, veïns que ajuden a les persones grans, construcció de mascaretes, etc.) Exemples de generositat i amabilitat, i cóm ens estan oferint ajuda els països que tenen més experiència amb la infecció.
Per això us deixem uns enllaços al document PDF on veureu les recomanacions d’una forma més ampliada
Segueix-nos al INSTAGRAM i al FACEBOOK a @capsiandorra
Informació extreta de THE NATIONAL CHILD TRAUMATIC STRESS NETWORK www.NCTSN.org i del recull de publicacions de http://www.elmolar.org/noticias/recursos-para-afrontar-efectivamente-y-con-calma-la-pandemia/