INTROSPECCIÓ

INTROSPECCIÓ

“Qui mira cap a fora, somia; qui mira cap a dins, desperta”

-Carl Gustav Jung.

Vivim en un món accelerat, esclau de les presses i la velocitat; un món que ens contagia una sensació d’estrès. Aquest ritme frenètic, a més a més de les tasques i obligacions diàries ens exigeix enfocar la nostra atenció cap a l’exterior per a evitar que se’ns escapi alguna cosa, però alhora ens allunya de nosaltres.

Resulta complicat reservar uns instants per a mirar-nos per dins, per a bolcar els ulls cap a l’interior i preguntar-nos com estem. Ara bé, és realment possible? Podem aprendre a connectar amb nosaltres? La resposta és sí. La introspecció pot ajudar-nos!

Des de l’equip de CAPSI us explicarem una mica més sobre aquest concepte: quèe és, què ho caracteritza, com es practica i alguns consells. Som-hi!

QUÈ ÉS LA INTROSPECCIÓ?

La paraula introspecció prové del llatí “introspicere” i significa “inspeccionar per dins”. Segons Rosenthal, es tracta del procés a través del qual adquirim un tipus de consciència focalitzada sobre els nostres processos i continguts mentals, que difereix de la consciència casual, fugaç i difusa que es té diàriament sobre ells.

En el nostre dia a dia, la introspecció es tracta d’una manera de mirar cap a dins per a poder examinar els nostres pensaments, sentiments i emocions.

QUÈ HO CARACTERITZA?

Aquest mètode té la peculiar característica de ser subjectiu, ja que és el propi individu el que s’observa a sí mateix, des del seu criteri i per tant, des de la construcció de la seva realitat. Per tant, seria realment impossible en aquest context acostar-nos a l’objectivitat, tractant-se d’un tema que té a veure amb el sí mateix. També posseeix cert tret de desdoblament, ja que ens prenem a nosaltres mateixos com a subjectes d’anàlisis, a més del paper de l’observador o investigador.

PRACTICAR LA INTROSPECCIÓ

La pràctica de la introspecció comença per l’acte de parar-se i escoltar-se. Davant qualsevol situació que se’ns presenti o on ens trobem immersos, en lloc de precipitar-nos, seria recomanable que ens detinguéssim un moment i examinéssim el nostre interior. Observant i connectant amb el que sentim començarem a verificar el nostre estat intern. D’aquesta manera podrem portar l’atenció a la situació d’una forma més adequada que si ens deixéssim portar per l’impuls inicial.

Aquest complex procés ens condueix a la reflexió profunda sobre el que som, sentim i aprenem, a més d’oferir-nos la possibilitat d’avançar en el nostre propi desenvolupament. La introspecció ens ajudarà a discernir què és el bo per a nosaltres, proporcionant-nos eines per a transformar les situacions a les quals ens enfrontem i anar avançant en el nostre camí.

És molt important detenir-se en el camí, parar física i mentalment, per a connectar amb nosaltres. És igual on ens trobem o que estiguem fent, l’important és dirigir l’atenció cap a nosaltres, cap al nostre ésser i la nostra essència per a connectar amb el silenci i començar a escoltar-nos. Així, ens convertirem en observadors  de les situacions externes.

La introspecció té, per tant, aspectes positius i negatius, servint com a mitjà per a treballar-se i progressar. És un mètode útil per a acostar-nos a la nostra realitat anímica que proporciona la base cap a l’estabilitat personal, permet l’exploració més profunda del nostre ésser i la possibilitat de fer canvis.

Així l’expressa Eckhart Tolle “Quan perds contacte amb la quietud interior, perds contacte amb tu mateix. Quan perds contacte amb tu mateix, et perds en el món.”

La introspecció no sols ens ajuda a conèixer-nos millor,

sinó a respectar-nos, estimar-nos i acceptar-nos tal com som.

CONSELLS PER L’INTROSPECCIÓ: Què fer i què no fer

Si vols posar a iniciar-te en l’art de la introspecció, a continuació, et deixem tres claus:

  1. No t’obsessionis: No necessites pensar en tu tot el temps. Això no conduirà automàticament a un coneixement més profund. De fet, si no vas amb compte amb la forma en què reflexiones sobre la teva vida, podries acabar sent més infeliç que quan va començar. Els estudis mostren que les persones que passen més temps en introspecció tendeixen a tenir més ansietat, experiències socials menys positives i actituds més negatives sobre si mateixes. Per què és això? Ho estan fent malament.

  1. No facis les preguntes equivocades: Quan ens involucrem en la introspecció, comencem fent preguntes sobre el perquè. Com, per exemple: “Per què em sento així?” En la superfície, té sentit, però pot ser contraproduent. És a dir, quan preguntem pel perquè, el nostre cervell apunta cap a la resposta més òbvia. En general, aterrem en aquella que confirma les nostres creences preexistents. Això és perquè la majoria dels nostres motius estan més enllà de la nostra consciència. Es necessita alguna cosa més a rumiar per a treure a la superfície les causes fonamentals. Tendim a buscar respostes que se sentin veritables en el moment. Desafortunadament, aquestes respostes fàcils sovint estan completament equivocades.

  1. Fes les preguntes correctes: En lloc de fer preguntes “per què?”, hem de fer-nos preguntes que ajudin a concentrar-nos en les solucions o objectius. Per això, hauríem de fer-nos preguntes com “Què estic sentint ara?” en lloc de “Per què em sento tan malament?”. Aquest tipus de pensament pot ajudar-nos a nomenar les nostres emocions, la qual cosa redueix l’experiència de sentiments i actituds negatives. A més, evitem fer-nos preguntes centrades en el problema com, per exemple: “Per què no puc amb tot el que em proposo?” En el seu lloc, plantegem-nos preguntes en torn de la meta: “Que he de fer per assolir el que em proposo?” Si tenim un problema persistent en la ment, l’ideal és que ens fem preguntes que canviïn el nostre enfocament cap a la seva possible solució. Aquestes podrien ser tan senzilles com, “Quina és una possible solució a aquest problema?” i després, “Quina és una forma en la qual podria començar a avançar cap a la creació d’aquesta solució?”

Ser més introspectiu o introspectiva t’ajudarà a enfocar millor la teva vida.

Conèixer-te a tu mateix/a és important i hauria de ser una de les teves prioritats.

Tu ets la persona més important de la teva vida, per això hauries de dedicar-te temps.

FONTS CONSULTADES

  • Herrin, T (2021). What Is Introspection? Psychology, Definition, And Applications. Better Help. https://www.betterhelp.com/advice/psychologists/what-is-introspection-psychology-definition-and-applications/ 
  • Tust, A (2020). Introspection In Psychology. Very Well Mind. https://www.verywellmind.com/what-is-introspection-2795252Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra