I TU SAPS DIR “NO” ?

I TU SAPS DIR “NO” ?

Ser assertius ens possibilita gestionar els conflictes i negociar amb els altres solucions a problemes que d’altra manera podrien bloquejar-nos i portar-nos a ruptures en les relacions, sentir-nos malament amb nosaltres i amb els altres, a més a més d’altres conseqüències negatives.

L’assertivitat ha demostrat ser un pilar fonamental per desenvolupar una bona autoestima. Ens permet comunicar-nos de manera efectiva amb els altres posant en valor les nostres opinions, els nostres drets i les nostres necessitats.

Un dels problemes als quals s’enfronten les persones no assertives, és la seva dificultat per dir no. Els és molt difícil negar-se a fer alguna cosa que els demanen, encara que aquestes peticions vagin en contra dels seus principis, les seves necessitats o els seus desitjos, per por de les conseqüències negatives que els pugui comportar el negar-se a fer alguna cosa que no volen fer.

Entre les conseqüències negatives percebudes trobem fonamentalment els següents aspectes:

  • Sentiments de culpabilitat: Negar-se a fer alguna cosa, pot despertar en les persones no assertives un gran sentiment de culpabilitat, arribant a percebre’s a si mateixes com “males persones”, i per evitar aquest sentiment amb elles mateixes, es veuen obligades a cedir als desitjos dels altres.
  • Conflictes posteriors que no sabran resoldre: les persones no assertives anticipen que negar-se a fer alguna cosa que els demanen els altres, suposarà generar un conflicte més gran en el futur que no sabran gestionar.
  • Enutjos dels altres: Anticipen que negar-se a fer alguna cosa, generarà en els altres una reacció d’enuig i el deteriorament de la relació i fins i tot la pèrdua de la relació amb aquesta persona.

Per què és important saber dir que “no”?

Ja ens hem referit a la importància de l’assertivitat com a pilar de l’autoestima. El saber dir no, té una sèrie de beneficis que hem de considerar com a motivadors fonamentals per començar a posar en marxa aquesta estratègia.

  • Evitar la manipulació. Quan fem alguna cosa que no volem, ens sentim manipulats pels altres, sentim que s’estan aprofitant de nosaltres i anem generant ressentiment cap a aquestes persones que poden resultar-nos abusives.
  • Potenciar la seguretat en nosaltres mateixos, autoestima i sensació de llibertat. Saber dir no, ens permet desenvolupar la nostra confiança en nosaltres mateixos i augmentar la nostra autoestima. També ens permet prendre les nostres pròpies decisions i per tant dirigir la nostra vida en aquestes situacions.
  • Evitar implicar-nos en problemes aliens. És possible que si no exercim el dret a dir no, ens veiem implicats en situacions que atempten contra els nostres principis, creant en nosaltres un malestar emocional elevat i generant una sensació negativa cap a nosaltres mateixos per haver cedit.

Com rebutjar peticions de forma assertiva

1. Abans de respondre, analitza la situació: Abans de prendre una decisió sobre la petició que et fa l’altra persona assegura’t que entens perfectament en què consisteix i si no és així pregunta i reformula la seva petició per confirmar que efectivament l’has comprès.

En el cas que necessitis avaluar les repercussions tant a curt com a llarg termini que comportarien cedir a la petició, expressa els teus dubtes i la teva necessitat d’un temps per pensar-hi.

2. Dir que no: En el cas que consideris no fer alguna cosa que et demanen, has expressar la teva negativa de manera assertiva.

Les persones no assertives quan es neguen a una petició solen fer-ho sobre la base d’ excuses. Normalment perquè consideren que si exposen una justificació on la responsabilitat de la decisió no depèn d’ells, “com que no poden fer-ho perquè tenen visita, perquè han de quedar-se treballant, etc” l’altra persona no s’enfadarà o tindrà una reacció negativa. És a dir, no compleixen els desitjos de l’altre no perquè no volen sinó perquè no poden i d’aquesta manera consideren que els altres no s’enfadaran.

Si aquest és el teu cas, recorda que quan poses una excusa, pots trobar-te en la situació en la qual la persona que et demana alguna cosa, posposi la seva petició per quan no tinguis aquest impediment. Si una persona et demana que l’acompanyis a un lloc que no t’agrada i t’excuses dient que no pots perquè tens feina, és possible que posposi la seva petició a al cap de setmana i en aquest cas ja no tindràs excusa per negar-te.

Per tant, tingues en compte que les teves raons per negar-te són tan vàlides i tan respectables com les dels altres. Tan respectable és no poder com no voler fer alguna cosa.

Es pot donar el cas que vulguis acceptar una petició però sota unes condicions. En aquest cas exposa les teves condicions perquè pugueu negociar i arribar a un acord en el qual els dos us sentiu satisfets amb el pla.

Recorda que només tu has de ser el teu propi jutge per jutjar la importància de les teves necessitats, els teus desitjos i les teves decisions. Respectar-les és el primer pas per ser assertiu, augmentar l’autoestima i l’autoconfiança.

FONTS CONSULTADES:

  • Alberti, R. E., & Emmons, M. L. (2006). Viviendo con autoestima: Como fortalecer con asertividad lo mejor de tu persona. Editorial Pax México.
  • Castanyer, O. (2014). La asertividad.

Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra